L'aprovació d'un toc de queda nocturn està sent debatut estos dies amb motiu de l'augment de casos de coronavirus. "A nosaltres ens agradaria una solució comuna" per a tota Espanya, modulable segons la situació de cada territori, però no ha sigut així, per la qual cosa la Comunitat Valenciana "prendrà les seues decisions". "Els esperarem fent camí", ha assegurat.
En este sentit, va anunciar ahir que ha encarregat a l'Advocacia de la Generalitat i a la Conselleria de Sanitat l'elaboració d'una resolució que restringisca la mobilitat nocturna en tota la Comunitat Valenciana entre les 12 de la mitjanit i les sis del matí. El president va explicar que “en les pròximes 48 hores estarà ultimada esta resolució, que serà remesa al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana per a la seua validació, amb la finalitat que puga fer-se efectiva en els primers dies de la setmana pròxima”, i va remarcar que s'informarà, en qualsevol cas, a la ciutadania amb temps suficient sobre l'entrada en vigor d’esta nova mesura de prevenció que s'estendrà fins al dia 9 de desembre. 
Excepcions per treball o malaltia
Tal com va explicar el president, en esta franja horària només podran transitar pel carrer aquelles persones que vagen a treballar, que tinguen una urgència mèdica o que es desplacen per a atendre persones dependents. La mesura busca limitar el principal focus de contagis: les reunions de caràcter social, els botellons i les festes privades, que atempten contra la salut del conjunt de la ciutadania. 
El president va comparèixer ahir en el Palau de la Generalitat acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a informar els mitjans de comunicació, després d'una jornada de converses amb tots els agents polítics i socials de la Comunitat Valenciana, del resultat de la reunió celebrada en la vesprada d’ahir dijous pel Consell Interterritorial de Sanitat. 
Ximo Puig va recordar que “la Comunitat és, al costat de Canàries, l'autonomia amb la taxa d'incidència més baixa d'Espanya i registra una xifra inferior en casos a la qual es registra en països com Itàlia, França, Àustria o Portugal, una cosa atribuïble al gran esforç realitzat en aquests set mesos per la societat valenciana”. No obstant això, ha reconegut que, fins i tot amb això, "no estem bé". 
En este sentit, ha subratllat que, en dos setmanes, ha augmentat un 45% la incidència i que, al llarg del mes d'octubre, les persones hospitalitzades han crescut un 97%, i les persones ingressades en UCI, un 65%. "Arribem a 2.189 hospitalitzats, hui tenim 766 persones ingressades. Arribem a 386 persones en UCI, hui tenim 117 en les UCI", per la qual cosa s'està "encara lluny dels pitjors moments de la pandèmia", amb un terç de les persones ingressades i de pacients en UCI de fa sis mesos, ha continuat. 
El president ha agregat en este sentit que, precisament per això, no cal esperar a estar malament per a reaccionar. "Encara estem a temps de prendre decisions, i així ho farem", ha manifestat, i ha indicat que ha trobat per a això bona disposició en els agents socials i en les forces polítiques valencianes, que han compartit en les reunions mantingudes este dijous la necessitat d'aplicar noves mesures de prevenció. 
Segons ha informat Puig, la consellera de Sanitat Universal ha pres la paraula en la reunió del Consell Interterritorial d’este dijous per a manifestar la voluntat de restringir la mobilitat nocturna, i la gran majoria de comunitats s'ha mostrat favorable a la mesura, però no hi ha hagut una resposta unànime. 
Evitar mesures més dures
"No es tracta de prendre les decisions quan estiguem pitjor, es tracta de prendre-les ara", ha defensat el cap del Consell, que ha al·ludit al fet que aquest confinament nocturn no és una mesura "dràstica" en termes econòmics perquè no afecta cap activitat econòmica que estigui permesa en l'actualitat. 
"La decisió s'adopta per a frenar el virus i protegir la salut, evitar l'adopció de mesures més dures en les pròximes setmanes i arribar a les setmanes prèvies al Nadal en la millor situació sanitària possible davant l'augment de la mobilitat i l'activitat comercial d'aquestes festes", ha agregat el president, que ha avançat que les mesures complementàries que també s'implantaran en els pròxims dies en cap cas passen pel tancament de la restauració. 
"Ara som a temps d'impedir que la situació de la pandèmia empitjori, a temps de prendre decisions que permetin tornar als nivells que, amb punt d'esforç, havíem aconseguit i a temps de continuar demostrant la prudència que ha distingit a la societat valenciana", ha insistit Puig. "La relaxació ja no és una opció", ha dit el màxim responsable del Consell en la seua crida a la responsabilitat individual de cada ciutadà i de cada ciutadana per a eixir d'aquesta difícil situació. 
La consellera de Sanitat, Ana Barceló, s'ha pronunciat als mateixos termes i ha assegurat que la decisió es pren per a protegir el conjunt de la ciutadania.