La Diputació de València destina a la comarca de la Vall d’Albaida un total de 38.654 euros per a promoure que els veïns dels seus municipis de caràcter rural o en risc de despoblació puguen accedir a servicis de transport a demanda, ja siga a través de taxis, vehicles d'ús compartit o transport regular.
Així, cadascun dels 18 municipis inclosos en este programa rebran una quantitat que oscil·la entre els 1.600 fins als 3.200 euros per ajuntament. Concretament, es tracta de les poblacions d’Alfarrasí, Atzeneta d'Albaida, Bèlgida, Bellús, Benicolet, Benissoda, Benissuera, Bufali, Carrícola, El Palomar, Fontanars dels Alforins, Llutxent, Montitxelvo, Otos, Pinet, Quatretonda, Ràfol de Salem i Salem.
Les assignacions s'han realitzat en funció de variables com el nombre d'habitants, la densitat de trànsit o la distància a servicis de referència, entre altres; complementant així les ajudes de la Generalitat Valenciana al transport rural en els municipis d'interior.
Una de les claus d'este programa és que són els propis consistoris els qui habiliten els procediments perquè la ciutadania puga fer ús d'este servici en funció de les característiques de la demanda de cada població.
A més, este exercici el pla presenta com a novetat el fet que les persones beneficiàries podran fer ús del transport rural a demanda no sols per raons mèdiques o de relació amb l'Administració, sinó de manera lliure, incloent-hi l'oci o assumptes personals i familiars.
El president de la Diputació de València, Vicent Mompó, indica que “afavorir la mobilitat entre municipis rurals és clau per a fixar població, especialment en comarques en les quals hi ha servicis mancomunats”. En este sentit, ha apuntat que l'estratègia per a combatre la despoblació “ha de facilitar les sinergies per territoris” i subratlla que “l'accés a qualsevol producte o servici, la vida social, acadèmica i familiar amb essencials per a la dignitat de les persones i el creixement de les comunitats d'interior”.
125 municipis beneficiats
Una vegada els propis ajuntaments han acceptat o rebutjat l'adhesió a estes ajudes de la Diputació de València, en les quals s'establia una quantitat preassignada d'entre 1.700 i 5.600 euros per consistori, la dotació global del programa s'ha establit en 359.000 euros, els quals arribaran a 125 municipis de la província.
En este sentit, el diputat de Desenrotllament Rural, Avelino Mascarell, destaca que “9 de cada 10 poblacions han acceptat esta ajuda, la qual cosa demostra el gran interés que suscita el programa” i aclarix que “seran els propis consistoris els que habiliten els procediments perquè la ciutadania puga fer ús d'este servici en funció de les característiques de la demanda de cada població”.
En tots els casos, es tracta de municipis declarats “de feble trànsit de transport públic” en el Decret llei 11/22 de la Generalitat Valenciana, i podran posar en marxa les seues pròpies iniciatives fins al 31 de desembre de 2024.