La Volta a Valencia-Trofeu Diputació, pertanyent al circuit nacional, arriba a la seua desena edició totalment consolidada en el panorama nacional com una de les proves més importants de la categoria Elit/sub-23.
El recorregut d'enguany es caracteritza per ser més exigent que els d'edicions anteriors, destacant per damunt de totes l'etapa regna que es disputarà el dissabte i en la qual, per primera vegada en esta carrera, els ciclistes acabaran una etapa en el cim d'un port: l'alt del Remedio de Chelva.
El pati dels Scala de la Diputació ha acollit este dimarts la presentació de la X Volta Ciclista a la Província de València, que ha comptat amb la participació del president de la corporació, Toni Gaspar, i del diputat d'Esports, Andrés Campos, així com del president de la Real Federación Española de Ciclismo, José Luis López Cerrón, i de la Federació Valenciana, Amadeo Olmos.
La prova està composta per un total de 21 equips, entre els quals sobreïx la presència de conjunts procedents de Colòmbia, França, Rússia i Mònaco, la qual cosa és una mostra de la projecció internacional que té esta competició.
En una edició marcada per les mesures sanitàries per a previndre el coronavirus, el president Toni Gaspar ha volgut posar en valor la capacitat d'adaptació del ciclisme, “un dels esports que més ràpid han sabut organitzar-se per a tornar a posar-se en marxa. És sens dubte un exemple de com hem d'afrontar esta nova situació”.
Per part seua, Andrés Campos, ha volgut remarcar “la importància que té el ciclisme en la vertebració del territori valencià, mobilitzant tots aquells municipis pels quals passa la carrera. També és clau el fet de mantindre l'alta participació en un any tan complicat”.
En la mateixa línia, López-Cerrón ha expressat “la necessitat que tenia el ciclisme d'anar tornant a la normalitat, i quina millor manera que amb una prova com la Volta, que compta amb els millors corredors de la categoria sub-23”.

El recorregut i les classificacions
Tal com ve succeint en anteriors edicions, la Mancomunitat de l'Alt Túria tornarà a ser la protagonista d'una Volta que recorrerà, durant les seues quatre etapes, els llocs més de destacats d'una zona que destaca per la seua diversitat i riquesa natural. Es tracta novament d'una carrera amb etapes de recorregut variat, la qual cosa oferirà oportunitats als diferents tipus de ciclistes. “L'exigència és una mica major enguany”, ha assenyalat Amadeo Olmos.
La competició s'estrena el dijous amb una primera etapa que unirà els municipis de València i Yátova. Amb eixida en el Bioparc de la capital, presenta un perfil fet fallida del qual poden traure profit els ciclistes més valents que s'atrevisquen a atacar des de lluny de la meta.
El divendres té lloc la contrarellotge d'una mica més de 20 quilòmetres, amb inici i final en la localitat de Llíria. “Es tracta d'una etapa propícia per a tots aquells que vulguen preparar-se de cara al pròxim Mundial de la categoria”, segons ha comentat el president de la Federació Valenciana.
El dissabte arriba el torn de l'etapa regna d'esta edició, la que marcarà l'esdevenir de la prova, amb eixida a Benagéber i una final inèdit en l'alt del Remei de Chelva. Olmos ha ressaltat el fet que “per primera vegada en els deu anys de la Volta, una etapa finalitzarà en el cim d'un port”.
Finalment, la competició conclourà el diumenge amb una etapa en el circuit semiurbà de Moncada, com és tradicional en els últims anys. Serà una gran oportunitat perquè els millors esprintadors d'escamot puguen lluir-se.
Serà el dia en què es conega el nou campió de la carrera. A més del guanyador de la classificació general, es repartiran altres mallots als diferents guanyadors de les classificacions per punts, muntanya, metes volants, categoria sub-23 i millor corredor de la Comunitat Valenciana.