La Diputació de València ha celebrat este matí la sèptima sessió de la comissió d'estudi de la gestió de la dana, en la qual han participat sis associacions de víctimes, a més una representació d'alcaldes i alcaldesses de municipis afectats per la catàstrofe del passat 29 d'octubre.

El president Vicent Mompó ha començat la seua intervenció “agraint a les associacions que han acceptat la invitació per a participar en esta sessió de treball i traslladar de primera mà i sense intermediaris les seues peticions a la Diputació, que sobretot és una institució de proximitat” i ha subratllat que “la clau no està només a escoltar-los, que ja és molt important de per si mateix, sinó sobretot a intentar donar resposta a les seues demandes”.

En este aspecte, Mompó ha qualificat esta sessió amb les associacions com “un acte de justícia i de dignitat” que servirà, segons el president, “per a establir unes bases que servisquen de guia, d'aprenentatge i de prevenció; que se sumarà al conjunt de mesures que hem posat en marxa en la Diputació des del minut zero, en les quals ja s'han invertit més de 200 milions d'euros”.

“Perquè més enllà del que estem fent -ha continuat Mompó- és necessari tindre també espai per a l'autocrítica i assumir que es poden haver comés errors”, i ha incidit en què “instruments com esta comissió ens permeten entendre millor el que va passar i així establir paràmetres d'actuació més efectius que ens permeten estar millor preparats en cas que arriben noves catàstrofes en un futur”.

“On no ens trobaran -ha conclòs Vicent Mompó- és en l'intent de convertir esta catàstrofe en una batalla política: ni em trobaran a mi ni ho faran en esta institució, que ha de complir amb la labor que esperen les valencianes i els valencians, i que no és una altra que les entitats públiques s'obliden de colors polítics i treballem de manera conjunta i coordinada”.

En este sentit, la vicepresidenta primera de la Diputació, Natalia Enguix, ha recordat que “la decisió de fer partícips d’esta comissió a les associacions de víctimes partix d'una moció que va ser aprovada per unanimitat de tots els grups polítics representats en la institució”.

Intervencions de les associacions
La primera part de la sessió de treball de hui ha estat protagonitzada per les associacions de víctimes. Així, tal com ha explicat el Secretari de la institució provincial, s'ha fet arribar una invitació per a esta sessió a les 20 associacions registrades a la província de València, i han sigut sis les que han acceptat la seua participació en la comissió.

Els seus portaveus han intervingut per orde alfabètic del municipi on estan registrades, ocupant els escons habitualment ocupats pels diputats provincials en el Saló de Plens de la Diputació

En la pràctica totalitat dels casos, els representants de les víctimes han demandat “una major coordinació per part de les institucions públiques quant a les actuacions de reconstrucció, ja que la ciutadania el que necessita són respostes àgils, més enllà de les competències de cada organisme”. Així mateix, han coincidit a “agrair a la Diputació l'oportunitat de participar en este fòrum, perquè sentir que s'escolta la nostra realitat i les nostres demandes és essencial per a poder avançar”.

En els torns de paraula dels afectats, la primera a comparéixer ha sigut Eva Fernández, en representació de Respaem, -Xarxa de Salvaguarda i Rescat del Patrimoni en Emergència- amb seu a Aldaia, qui ha explicat que “esta agrupació s'ha creat recentment per a posar el focus en les associacions d'artistes tant de València com d'Alacant i Castelló que s'han vist afectats per la dana i no han rebut cap mena d'ajuda”, i ha especificat que “fins al moment estem funcionant a mode de voluntariat, però necessitem suport econòmic perquè són moltes les persones del món de les arts a les quals la dana els ha llevat el seu manteniment econòmic”.

A continuació, ha tingut el torn de paraula Christian Lesaec, portaveu de l’Associació de Daminificats per la DANA Horta Sud, registrada a Alfafar, però amb associats de diferents municipis. Lesaec ha posat el focus en diferents parcs i instal·lacions afectades, i especialment en les vivendes situades al costat del barranc, “que haurien de ser esfondrades per una qüestió de seguretat” i s'ha referit també a diferents centres educatius, entorn de 8, “que som conscients que no es podran reconstruir i que deurien també enderrocar-se”, encara que ha aclarit que “sabem que este tema és competència de Conselleria i que estan posant aules prefabricades, però pel bé emocional de xiquets i pares necessitem veure que es comença a treballar en els centres educatius definitius de cara al curs que ve”.

El portaveu ha volgut també reivindicar que en Forn d’Alcedo hi ha ajudes de la Generalitat que seguixen sense arribar “i sol·licitem que això es trasllade a qui corresponga perquè són essencials perquè les persones puguen afrontar els gastos derivats de la dana”.

En resposta a això, el president Mompó ha aclarit que “les qüestions que facen referència a altres institucions, tant d'esta associació com de les restants que participen en la sessió, es traslladaran en tots els casos des de la Diputació als òrgans competents”.

Christian Lesaec ha finalitzat la seua intervenció demanant “un pla de prevenció d'al·lèrgies i malalties infeccioses, perquè tenim un estudi que vaticina que en 2 o 3 anys poden emergir problemes de salut relacionats amb la contaminació en la qual hem viscut durant mesos” i sol·licitant “ajudes perquè les persones que viuen en zones sensibles puguen adquirir barreres de protecció de vivendes que, per exemple, s'estan fabricant ja en una empresa de Carlet”.

A continuació, Juan Carlos Lluesma, de l'Associació Ecos del Agua de Benetússer, qui ha incidit en “la responsabilitat de les associacions, especialment en dies com este, de donar veu als qui desgraciadament ja no la tenen”, i ha expressat el seu desig que “les institucions treballen de la mà per a aconseguir que els ciutadans tornem a viure amb seguretat, i que els nostres pobles tornen a ser el que eren”.

A Catarroja té seu l'Associació de Víctimes de la Dana 29 Octubre 2024. La seua portaveu, Mariló Gradolí, ha parlat que “les morts evitables per una alerta que no va arribar, han de comportar assumpció de responsabilitats perquè això no torne a passar”. En opinió de Gradolí, “des de la Generalitat es va fer una gestió irresponsable i negligent, emmarcada en uns dirigents que neguen el canvi climàtic” i ha sol·licitat “una auditoria externa que done llum a tot el que va fallar eixe dia”. “Volem saber la veritat: les víctimes mereixen justícia, reparació i memòria”, ha conclòs.

Per part de l'Associació Víctimes Mortals dana 29-O, Rosa Álvarez ha explicat que “els nostres familiars morts han sigut doblement víctimes: del canvi climàtic i de la indiferència respecte al mateix per part de les autoritats públiques”, per la qual cosa ha volgut “aprofitar el contacte directe que té la Diputació amb els ajuntaments per a preguntar per les polítiques previstes per a la lluita contra este fenomen”. Així mateix, la portaveu d'esta associació ha fet seues “les reivindicacions dels Bombers del Consorci Provincial perquè no estiguem desprotegits en cas d'una altra catàstrofe similar”.

Quant a les labors de reconstrucció, Rosa Álvarez ha demanat que es duga a terme sota el model que ha qualificat com a “aprenentatge correctiu”, en el qual “s'aposte per una estratègia d'actuació que antepose el benestar de les persones als beneficis econòmics i que els contractes públics que es liciten prioritzen a empreses valencianes amb valors socials i ambientals, per a afavorir també la regeneració del nostre teixit econòmic”.

L'última associació a intervindre ha sigut l'Associació de Veïns Sociopolis Faitanar La Torre. El seu portaveu, Jaime Guillot, ha indicat que “és essencial que recuperem la sensació de seguretat en les nostres vivendes, que vam perdre el dia de la dana i és una cosa amb la qual estem convivint”, i ha recordat que “ens aproximem de nou a l'època de l'any amb major risc de fenòmens meteorològics que comprometen la nostra seguretat”.


Alcaldes de municipis afectats 
A més de les associacions de víctimes, la sèptima sessió de la Comissió de la dana ha comptat amb la participació d'alguns dels alcaldes de municipis en els quals es van produir víctimes mortals, concretament els d'Aldaia, Pedralba, Alfafar, Massanassa, Utiel i Benetússer. Tots ells han coincidit a transmetre el seu suport als afectats i els seus familiars, recordant a les víctimes mortals de les seues pròpies localitats, i han reconegut la labor de les associacions que hui han acudit a la Diputació.

També han expressat diferents reivindicacions com la necessitat d'actuar de manera coordinada i conjunta entre totes les administracions; la dotació de més recursos, no sols per a reparar els danys materials, sinó per a l'anomenada reconstrucció emocional de les persones; i la urgència d'estar preparats i saber com actuar davant futurs fenòmens adversos.

Així, l'alcalde de Pedralba, Andoni León, ha subratllat “que per als pobles xicotets els diners no és suficient. Falten recursos per a fer front al greu problema d'atenció psicològica i és fonamental atendre eixa reconstrucció de les persones. Hem d'anar tots de la mà a partir d'ara”. En la mateixa línia s'ha manifestat Paco Comes, primer edil de Massanassa. “El nostre principal propòsit és que no torne a succeir i per això hem de saber com actuar, els ajuntaments els primers”, ha declarat. Ricardo Gabaldón, alcalde d'Utiel, ha afegit que “tots els alcaldes afectats estem agermanats en el dolor i esperem que hàgem aprés i escometem les obres precises per a evitar una altra tragèdia”.

Per part seua, l'alcaldessa de Benetússer, Eva Sanz, visiblement emocionada, ha compartit amb els seus companys a reiterar “el missatge d'unitat, de coordinació entre tots i que fem una reconstrucció responsable”; mentres que Juan Ramón Adsuara, alcalde d'Alfafar, ha demandat per al seu municipi “un soterrament que complisca amb la seguretat que mereixen els veïns”. L'alcalde d'Aldaia, Guillermo Luján, ha posat l'accent en “les recomanacions sobre mesures de protecció individual”.

Portaveus de grups polítics
En el torn de paraula dels diferents portaveus dels grups polítics de la Diputació, la vicepresidenta primera Natàlia Enguix, del grup Ens Uneix, ha destacat “l'acte de justícia que suposa donar veu a les víctimes en esta comissió, perquè a més el seu testimoni ens ajuda a entendre millor què va passar eixe dia i ens servix per a aprendre davant pròximes emergències”. Així mateix, la vicepresidenta segona i portaveu del Grup Popular, Reme Mazzolari, ha ressaltat “la implicació de la Diputació amb les víctimes. Hem estat a l'altura. Des del primer moment hem atés les necessitats dels alcaldes, hem treballat en la reconstrucció i hem estat en el lloc que devíem. La funció d'esta comissió és escoltar per a millorar”.
Per part seua, el portaveu del PSPV en la corporació, Carlos Fernández Bielsa, ha volgut transmetre a les víctimes “que no estaran soles en l'exigència de responsabilitats i en la lluita per saber la veritat, perquè les víctimes ens han donat una lliçó i hem d'estar a l'altura”; mentres que Dolors Gimeno, per part de Compromís, ha mostrat el seu suport a les víctimes, destacant “que la Diputació és la primera institució en la qual compareixen públicament les associacions”. Finalment, Sergio Pastor, de Vox, ha tingut paraules d'agraïment als familiars de les víctimes, “a les quals devem una disculpa pels errors que va cometre l'administració”, i ha reconegut “als alcaldes que van prendre decisions que van poder salvar vides”.