La primera convocatòria d'ajudes per a la redacció de projectes europeus posada en marxa per la Diputació de València ha tingut un gran acolliment entre els municipis i les mancomunitats de la província. La corporació provincial ha rebut un total de 123 sol·licituds (112 de municipis i 11 de mancomunitats) per a obtindre una subvenció que permeta contractar la redacció de plans d'acció local, com a punt de partida per a facilitar l'accés a fons europeus. L'import total sol·licitat supera els 1,1 milions d'euros.
El mes d'abril passat el president de la institució provincial, Vicent Mompó, i el diputat de Fons Europeus, Juan Ramón Adsuara, van firmar el llançament, per primera vegada, d'una línia d'ajudes a ajuntaments i mancomunitats per a la redacció de projectes concrets que necessiten els seus respectius territoris i, d'esta manera, tinguen una base des de la qual accedir a les múltiples línies d'ajudes, especialment d'Europa, però també en l'àmbit estatal i autonòmic.
Segons ha expressat el diputat Juan Ramón Adsuara, l'objectiu d'esta convocatòria de subvencions, “és que les entitats locals, una vegada analitzades les seues necessitats, puguen comptar amb documents que després es puguen ajustar en l'àmbit tècnic a cada programa, ja que un dels motius pels quals moltes vegades s'escapen ajudes és perquè els municipis no tenen recursos per a desenvolupar projectes en els terminis que imposen les diferents convocatòries”.
Des de l'àrea de Fons Europeus es destaca la rellevància de l'èxit d'esta primera línia d'ajudes, perquè gràcies a això es generarà un estoc de projectes europeus a la província de València molt important. “Este estoc facilitarà que els municipis de la província atraguen finançament europeu. A més, si alineem estos projectes amb la convocatòria d'agenda urbana, la probabilitat d'èxit en la captació de fons europeus és major”, afirma Adsuara.
Una de les dades més destacades és que el 22% de les sol·licituds presentades són de municipis o mancomunitats situades en territoris en risc de despoblació, la qual cosa posa de manifest la importància que té per a estos ajuntaments l'ajuda oferida per la Diputació per a poder tirar avant els seus projectes.
Quant als tipus de programes europeus als quals van dirigits els projectes, pràcticament la meitat (48%) d'ells van dirigits al programa Erasmus+ (centrat en l'educació, la formació, la joventut i l'esport), mentre que un 13% corresponen als programes CERV (impulsors de la igualtat, els drets i els valors de la Unió Europea), un percentatge similar al de les sol·licituds per a acollir-se al programa Life+ (medi ambient i canvi climàtic), que representen un 12%. Per part seua, el 10% dels projectes presentats s'inclourien en el programa Interreg (desenvolupament regional a través de la cooperació).