La Diputació de València ha celebrat aquest dimarts una sessió històrica en el marc de la comissió d’estudi sobre la DANA. Per primera vegada, les víctimes del temporal del 29 d’octubre de 2023 han intervingut directament en seu institucional, en una jornada monogràfica dedicada a escoltar els seus testimonis i aportacions. Una sessió marcada per l’emoció, el respecte i la voluntat d’aprendre del que ha passat per a millorar la resposta pública davant futures emergències.

Durant la comissió s’han escoltat de forma directa els testimonis de qui van viure la catàstrofe en primera persona, amb intervencions clares, serenes i profundament humanes. Les associacions presents han denunciat mancances en els sistemes d’alerta, descoordinació institucional, retirada prematura de mitjans i falta d’atenció psicològica després del desastre. Així mateix, també han compartit propostes per a evitar que una cosa així es torne a repetir.

Durant la comissió, una de les representatives de l’Associació de Víctimes Mortals Dana 29 d’octubre de Catarroja, Rosa Alvárez, ha agraït al grup polític Ens Uneix —al qual pertany la vicepresidenta Natàlia Enguix— la iniciativa perquè les víctimes pogueren participar en la comissió. L’associació va recordar que aquest vincle va començar en el viatge en avió a Brussel·les, on es va gestar l’oportunitat de donar veu a les víctimes en les institucions.

En aquest sentit, Enguix, que ha pres la paraula després d’haver escoltat tots els testimonis de les associacions i ajuntaments, ha destacat durant la seua intervenció la importància d’haver fet realitat aquella promesa: “Ho vam dir a Brussel·les, i hui ha ocorregut. Les víctimes han sigut escoltades ací, a casa seua. Això no és un gest: és una forma d’entendre la política”. Per a la vicepresidenta, escoltar les associacions era imprescindible perquè la comissió tinguera sentit perquè “cap informe tècnic ni anàlisi institucional pot estar complet sense la veu de qui ha patit la DANA”.

Per aquest motiu, també ha defensat que “la Diputació ha fet el que havia de fer: obrir les portes, escoltar a qui més té a dir, allunyada del partidisme i per a transformar la seua veu en decisions reals”. I ha afegit que “escoltar-vos és reconéixer el vostre patiment, però també és aprendre de vosaltres. Vosaltres teniu la clau per a detectar el que va fallar. Ara ens toca actuar en conseqüència”, remarcava.

Durant la sessió, diversos ajuntaments han coincidit a assenyalar que la reconstrucció no ha de limitar-se a les infraestructures, sinó que ha d’atendre també la dimensió emocional i humana. “El dolor no desapareix amb obres. També cal reconstruir la vida, la dignitat i la confiança de les persones”, ha assenyalat Enguix, en línia amb el que han expressat els representants municipals.

La vicepresidenta ha agraït a més la feina conjunta de tots els grups polítics de la corporació, que van aprovar per unanimitat la participació de les víctimes en la comissió. “Quan deixem de costat els interessos partidistes i posem les persones en el centre, som capaços de donar respostes valentes i útils. Hui la Diputació s’ha engrandit, perquè ha estat a l’alçada del moment que vivíem”, ha subratllat. En aquest sentit, Enguix ha reivindicat la utilitat real d’aquest espai d’escolta, i ha demanat que tot el recollit en aquesta sessió forme part del treball final de la comissió i de les decisions polítiques futures.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha insistit en la necessitat d’una resposta coordinada entre administracions davant emergències d’aquesta magnitud, com també ha plantejat el representant de l’associació de veïns de Benetússer, perquè “cap ajuntament pot fer front sol a una catàstrofe com la DANA. Cal actuar junts: Diputació, Generalitat, Govern d’Espanya, ajuntaments, cossos d’emergència i ciutadania. Només des d’aquesta unitat podem garantir una resposta eficaç i humana”, remarcava la vicepresidenta.

Finalment, Enguix ha fet un repàs de les actuacions impulsades des de la institució després de la catàstrofe, en la seua qualitat de presidenta d’Egevasa. Ha explicat que, encara que només vuit municipis afectats tenien la gestió de l’aigua amb aquesta empresa pública, “des del primer moment vam entendre que havíem d’estar al costat de tots”. Així, es va distribuir aigua potable embotellada i en cubs a més de 100 municipis, es van reparar amb urgència estacions de bombeig, xarxes d’abastiment i 75 depuradores, de les quals només resten per completar les tres més afectades: Sot de Chera, Gestalgar i Godelleta.

Finalment, Enguix ha indicat que “el 29 d’octubre vam viure una tragèdia sense precedents. Des de llavors, hem intentat estar al costat dels municipis i de les persones afectades. Però hui hem fet un pas més. Hui hem escoltat a qui més ho necessitava, amb veritat, respecte i amb voluntat de transformar el dolor en acció, memòria i reparació”, ha conclòs.