Durant el seu primer any d'existència, la versió itinerant del Observatori del Canvi Climàtic de la Fundació València Clima i Energia ha recorregut totes les comarques de la província gràcies a la col·laboració entre l'àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i l'Ajuntament de València, que han portat 377 activitats i les seues exposicions viatgeres a 67 municipis, des de grans capitals com Torrent, Alzira, Gandia o Sagunt a xicotets pobles com la Yesa, en la Serranía, Zarra, a el Valle de Ayora-Cofrentes o Ademuz, en el Rincón de Ademuz.
“Des de la Diputació creiem en la vertebració del territori i intentem traslladar la importància de les accions, tant les individuals com especialment les col·lectives, per a mitigar i adaptar-nos al canvi climàtic. A més, volem trencar amb el clixé d'educació només en els col·les i parlem d'educació ambiental més enllà de l'àmbit acadèmic, dirigida a persones adultes i també en ambients quotidians i distesos com les fires i els mercats”, afirma Maria Josep Amigó, vicepresidenta de la Diputació de València i responsable de l'àrea de Medi Ambient.
Per la seua part el regidor d'Emergència Climàtica i Transició Energètica de l'Ajuntament de València, Alejandro Ramón, ha destacat la labor de sensibilització que duu a terme el Observatori. “Este servei municipal s'ha convertit en una eina fonamental per a la conscienciació ciutadana en la lluita contra el calfament global. Cada setmana el centre del barri del Cabanyal rep desenes de visites i té un catàleg d'activitats molt atractives que combinen la sensibilització i l'educació mediambiental amb la diversió i l'oci”.
El Observatori del Canvi Climàtic, situat en el barri del Cabanyal de València, al carrer Doctor Lluch, va obrir les seues portes el 6 de juny de 2012 com un centre educatiu i divulgatiu municipal per a formar i conscienciar a la ciutadania sobre el canvi climàtic. A més d'albergar una exposició interactiva i dinàmica, l'espai servix com a punt de trobada de diferents activitats programades per a grups o obertes al públic en general, dutes a terme per un equip d'educadores ambientals. L'any passat, gràcies a una col·laboració entre la Diputació de València i l'Ajuntament de València, estes mateixes activitats que s'oferixen a València, van recórrer les comarques.
Maria Josep Amigó indica que “l'educació ambiental és una de les nostres prioritats. Els tallers que oferim fomenten la reducció de residus i la reutilització, l'estalvi energètic, l'ús responsable de l'aigua, així com l'alimentació de temporada i de proximitat. La iniciativa és un èxit, de manera que enguany el Observatori continuarà visitant totes les associacions i llocs que ens sol·liciten els ajuntaments”.
“La col·laboració entre l'Ajuntament de València i la Diputació és molt estreta i molt positiva”, assegura Alejandro Ramón. “En matèria de sensibilització mediambiental estem en la mateixa sintonia i treballem per a aprofitar sinergies i posar en valor l'experiència i els recursos de totes dos institucions. El problema del calfament del planeta és global i les polítiques de les diferents administracions han de remar en la mateixa direcció. Des de la Fundació València Clima i Energia es posa a la disposició de la Diputació el Observatori del Canvi Climàtic i també l'Oficina de l'Energia per a estendre els seus serveis als veïns i veïnes d'altres municipis de la província”.
En este sentit, la Diputació i l'Ajuntament ja han iniciat converses per a estendre al llarg de 2023 i a nivell comarcal les prestacions que oferix l'Oficina de l'Energia municipal de València, que assessora sobre qüestions relacionades amb el dret a l'energia, el consum responsable i el foment de les energies renovables.