El futur de l'empresa pública Divalterra , pertanyent a la Diputació de València , començarà a decidir-se a partir de la junta de setembre. El tancament ordenat de la mercantil, tal com van avançar els responsables de l'equip de govern de la corporació, estarà pilotat pels sis grups polítics amb representació en la Diputació, funcionaris d'alt rang i un representant dels treballadors de Divalterra, segons ha proposat aquest dimarts el president, Toni Gaspar .
Gaspar ha explicat la seua proposta en la junta extraordinària de Divalterra que ha tingut lloc minuts abans del ple ordinari del mes de juliol. “El què el tenim clar, que és un tancament ordenat en el qual l'arquitectura del futur de l'empresa siga el més unànime possible; un procés del que estaran convenientment informats l'oposició i els treballadors”.
Quant al qui, el president de la Diputació ha avançat la seua intenció que el futur consell d'administració de la mercantil compte amb un responsable de cada grup polític i un representant dels treballadors, i que la resta del consell estiga integrat per funcionaris d'alt rang entre els quals estaran el secretari i la tresorera de la corporació, tots dos habilitats nacionals.
El president i la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó , han coincidit a l'hora d'insistir en el missatge de tranquil·litat als treballadors i treballadores de l'empresa pública. “Ara mateix estan desenvolupant la seua labor, molts d'ells en les muntanyes, i som nosaltres els que tenim la responsabilitat de resoldre aquesta situació sense que afecte al seu futur”, ha assegurat Gaspar, que ha insistit en el consens com a full de ruta en aquest procés: “El possible es fa i l'impossible s'intenta”. En paraules d'Amigó, “aquests dies hem demostrat que les coses s'estan fent amb normalitat i que les persones que treballen en Divalterra tindran garantida la seua continuïtat malgrat el tancament ordenat que s'ha decidit escometre”.
La junta de Divalterra d'aquest dimarts, l'última abans de l'estiu, ha aprovat, entre altres assumptes, el cessament com a conseller de l'ex president Jorge Rodríguez, agraint-li els serveis prestats, i l'aprovació dels comptes anuals de l'empresa, amb l'abstenció d'EU i Ciutadans i el vot en contra del PP. En aquest punt, la portaveu popular, Mª Carmen Contelles, ha preguntat a continuació a la portaveu d'EU, Rosa Pérez Garijo, pels motius que l'han portat a no signar aquests comptes en els dos últims exercicis, mentre que Pérez Garijo ha remès a la resposta per escrit que va formular en el seu moment.
Ple de juliol
El curs polític en la Diputació es reprendrà al setembre després del ple del mes de juliol que ha tingut lloc aquest dimarts. En el mateix, el president, Toni Gaspar, ha llegit una declaració institucional en la qual tots els grups han demanat que la Plataforma Logística de Requena, en El Rebollar, siga inclosa tant en els Pressupostos Generals de l'Estat com en els de la Generalitat Valenciana de cara al pròxim any.
Després de l'aprovació dels diferents punts de l'ordre del dia, s'ha debatut la moció del grup popular sobre el recent examen C1 de la Junta Qualificadora de Coneixements en Valencià. El diputat Evarist Aznar ha proposat que la institució provincial trasllade al Consell la conveniència de programar una segona prova durant el present any “davant el malestar d'alguns opositors que consideren que l'examen no es corresponia amb els continguts publicats prèviament en la web”.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha admès que “la prova d'enguany ha experimentat xicotets canvis per a adaptar-se a la normativa europea”, i ha considerat que “les queixes d'un opositor no poden posar en dubte una convocatòria els criteris de la qual de valoració estaven prèviament publicats en la web de la Conselleria”. Rius ha assenyalat que no té constància que la Conselleria haja rebut queixes i ha recordat que “ni tan sols s'han publicat els resultats”. La proposta ha sigut rebutjada amb els vots de l'equip de govern.
En el torn de precs i preguntes, el diputat Enrique Ortiz s'ha interessat pel temps i el cost que suposarà el possible trasllat del Teatre Escalante, el projecte cultural de la Diputació de València que va abandonar la seua seu tradicional al no estar garantides les condicions de seguretat del recinte. L'encarregat de respondre ha sigut el diputat d'Administració General i Patrimoni, Pepe Ruiz, que ha explicat davant el plenari que “estan encarregats els estudis per a conèixer al detall i poder valorar el cost tant temporal com a econòmic d'aquesta possibilitat que, en tot cas, no decidirà solament un diputat sinó l'equip de govern”.