El Ple del Consell ha acordat declarar la ciutat d’Albaida com a Capital Valenciana del Toc Manual de Campanes, pel reconegut llegat històric, cultural i etnològic que té i per suposar una mostra única al territori valencià del toc de campanes manual de manera diària i ininterrompuda des del segle XIII.
L’acord del Consell, a proposta de Cultura de la Generalitat, destaca que el toc de campanes a Albaida ha esdevingut un important patrimoni immaterial per a la Comunitat Valenciana, reconegut com a BIC immaterial i candidat a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.
La singularitat d’Albaida és que des de 1245 fins ara les campanes sempre s’han tocat a mà per campaners i sagristans i mai han estat mecanitzades o electrificades, de manera que el toc manual s’ha erigit un signe d’identitat del poble. De fet, el toc manual de campanes té un llenguatge propi que ha passat a formar part del paisatge sonor de la ciutat.
A més a més, el toc tradicional de campanes d’Albaida és una pràctica viva transmesa de generació en generació, tant des del punt de vista de la tècnica per a tocar campanes, i la diversitat de tocs, com per la conscienciació ciutadana per a cuidar i conservar el campanar i les campanes.
El toc manual de campanes constitueix un dels valors culturals més apreciats del patrimoni cultural valencià. És bé d’interés cultural immaterial (BIC) i s’ha presentat candidatura per a aspirar a ser reconegut patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO.
Aquest patrimoni únic i singular, i de valor universal, compta també amb el  Museu Internacional del Toc Manual de Campanes (MitMac) d’Albaida, el primer museu del món dedicat a aquesta tradició. L’objectiu del MitMac és formar, investigar, divulgar i protegir el toc manual de campanes i constituir un eix de desenvolupament turístic vivencial i de diversificació econòmica per a la ciutat d’Albaida.