Albaida va marcar dissabte passat l'inici del gran toc manual de campanes europeu, un acte en el qual van participar més d'11.000 campaners i carrillonistes de tota Europa. "La convocatòria ha tingut un gran èxit en tota Europa, ja que també, i per un dia, s'han unit associacions culturals i veïns per a fer sonar les campanes, de campanars que habitualment no toquen les campanes de forma manual. Tots units han llançat a l'aire d'Europa que el toc manual de campanes és un patrimoni valuosíssim que ens acompanya durant tota la vida", expliquen des de l'organització.
Milions d'europeus van escoltar el dissabte la música de les campanes que tocades per les mans dels campaners i carillonistes que van voler celebrar l'Any Europeu del Patrimoni Cultural i donar l'eixida perquè aquest so ancestral siga declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Albaida, que conserva el toc manual de campanes de forma ininterrompuda des del segle XIII, va acollir amb orgull l'acte institucional amb presència de representants de diferents administracions públiques, culturals, religioses i de la Universitat. Tots van destacar la importància d'aquest patrimoni i van manifestar el seu suport per a la declaració del toc manual com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.


Hispània Nostra, Campaners d’Albaida i el MitMac - Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, organitzadores de l'acte, agraeixen "el gran acolliment, entusiasme i il·lusió que hem trobat en tota Europa per part de campaners, carillonistes i tota la gent i institucions que han col·laborat".
L'organització calcula que van participar uns 1.300 campanars i carillons, i uns 11.000 campaners i carillonistes, d'Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Alemanya, França, Regne Unit, Irlanda, Lituània, Suècia, Ucraïna, Suïssa, Portugal, Polònia, Àustria, Noruega, Holanda i Itàlia.
"Hui comença un camí que estem segurs que tant les autoritats autonòmiques, l'estat espanyol i patrocinadors privats, recolzaren aquesta iniciativa, que pretén conservar un patrimoni immaterial en perill d'extinció", expliquen.


El projecte, promogut per l'associació Hispània Nostra, Campaners d’Albaida i el MitMac - Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, i s'ha desenvolupat gràcies al patrocini de Richard H. Driehaus Charitable Lead Trust i INTBAU, el suport institucional d'Europa Nostra, la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament d'Albaida, va a continuar.
Els projectes que van a desenvolupar passen per aconseguir tot el suport institucional i econòmic de les Comunitats Autònomes, del Govern d'Espanya i entitats privades per a: 


• Aprofundir en l'estudi que s'ha iniciat per a saber la realitat del toc manual de campanes a Europa i estendre aquesta recerca al continent americà i asiàtic.


• Organitzar per a l'any 2019 una sèrie de reunions a nivell internacional amb tots els campaners i carillonistes per a conformar la candidatura perquè la UNESCO declare el Toc Manual de Campanes, Patrimoni Immaterial de la Humanitat i organitzar una gran Trobada mundial de totes les parts implicades que se celebrarà a Albaida l'any 2020.