L’Ajuntament de Bocairent està executant les franges de seguretat contemplades en el Pla local de prevenció d’incendis forestals en l’àmbit del parc natural de la serra de Mariola “com a mesura fonamental per a intentar evitar sofrir grans focs d’una virulència que impedisca la seua extinció i acaben afectant extenses quantitats d’hectàrees”, segons el regidor de l’Àrea d’Espais públics i naturals, José Mª Beneyto. La superfície total executada ascendeix a 91,22 hectàrees i aprofita la carretera CV-794 i camins com el de santa Bàrbara als Collets i seus ramals com a espais de decapat sense vegetació. A partir d’aquests, s’estableixen sengles bandes de desbrossament amb una reducció de matolls i de peus d’arbres per tal de què les copes no es toquen i, per últim, unes parts auxiliars amb una major presència de vegetació. Addicionalment, el consistori està tramitant autoritzacions per a actuar en major profunditat en parcel·les amb una alta concentració de pins.
El projecte, coordinat per l’enginyer tècnic forestal David Belda, va començar el 5 de juny i “a hores d’ara ja s’aprecien els primers resultats d’eliminació de matèria forestal i, paral·lelament, de dotació d’un major protagonisme a la carrasca més pròpia del paisatge mariolenc i amb un millor comportament en cas d’incendi”, com apunta el regidor de l’Àrea d’Espais públics i naturals que destaca que “estem davant d’una eina de gestió forestal de gran envergadura”. Els objectius fonamentals de la mesura persegueixen ordenar i disminuir el combustible forestal per tal d’oferir als mitjans i als recursos d’extinció d’unes condicions òptimes de seguretat en les seues intervencions i maniobres; per això també estan seguint-se les recomanacions de l’agrupació local contra els incendis forestals (ACIF) Mariola verda.
Els treballs d’eliminació de peus estan duts a terme per una empresa a cost zero a canvi de la valorització del residu en energia mitjançant biomassa mentre que l’Ajuntament va a impulsar convenis de col·laboració amb institucions i col·lectius per al materialitzar un desbrossament selectiu. D’altra forma, la inversió necessària seria inassumible; així l’única despesa generada són els honoraris tècnics, sufragats per l’Ajuntament de Bocairent que està contant amb la complicitat de més d’un centenar de propietaris ja que l’actuació afecta a 242 parcel·les privades.
Per això, el consistori va enviar una carta informativa a cada titular cadastral i va realitzar una reunió el 12 de maig per tal d’exposar-los del projecte i sol·licitar els permisos corresponents que han sigut atorgats per més del 70% dels propietaris. L’alt percentatge “demostra la conscienciació de totes i de tots per a materialitzar un projecte ben necessari per protegir el nostre parc natural dels grans incendis i més tenint en compte les dificultats trobades en la identificació d’algunes propietats o dels hereus”, segons el regidor de l’Àrea d’Espais públics i naturals, José M. Beneyto, qui també reconeix “que fins ara hem tingut algunes incidències menors per l’actuació en algunes parcel·les però són fruit de la complexitat d’una iniciativa ambiciosa però també responsable i totalment justificada ja que forma part del Pla local de prevenció d’incendis forestals aprovat pel ple municipal i per la Generalitat Valenciana per a dotar-se d’infraestructures de defensa”.
La zona elegida per a iniciar les franges de seguretat correspon a la considerada com a més vulnerable per la presència de fortes pendents procedents d’Alfafara que avivarien les flames en cas d’incendi, al mateix temps que hi ha una concentració d’àrees habitades com Mingol-la Mina, la urbanització del Pinatell o un càmping. Igualment, un tercer factor a tenir en compte ha estat la procedència del foc en les condicions més desfavorables com és el vent de ponent acompanyat d’altes temperatures i una baixa humitat.