L’Institut Valencià de Cultura, CaixaBank i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) presenten la quarta edició del Festival CaixBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana, que tindrà lloc a Alcoi i Bocairent, capitals culturals valencianes 2021.
En aquesta quarta edició del festival, les orquestres participants són totes les guanyadores de les edicions anteriors del Concurs CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana, en les seues dues categories, Martín i Soler i Salvador Giner, ja que en aquesta edició la crisi sanitària va impedir la realització del concurs.
El primer dels concerts tindrà lloc el diumenge 10 d'octubre a les 12.00 hores al Teatre Calderón d'Alcoi, amb la participació de l'Orquestra Simfònica Vila de Sant Joan, de Sant Joan d'Alacant, i l'Orquestra Simfònica Unió Musical, de Llíria.
El pròxim 17 d'octubre a les 18.00 hores serà el torn de l'Orquestra Simfònica de l'SMI Santa Cecília de Cullera i de l'Orquestra Simfònica de la Banda Primitiva de Llíria, també al Teatre Calderón d'Alcoi.
Finalment, el Teatre Avenida de Bocairent acollirà el 23 d'octubre la tercera jornada del festival, amb la Jove Orquestra Unió Musical de Benaguasil i l'Orquestra Simfònica de la Societat Musical la Primitiva de Rafelbunyol.
El festival s'emmarca dins del programa 'CaixaBank escolta València' que l'entitat financera impulsa i patrocina a la Comunitat Valenciana per a donar suport al moviment associatiu musical en les tres províncies.
La presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela González, ha destacat "la consolidació d'aquest projecte, que juntament amb el cicle i el concurs, permeten impulsar el vessant orquestral de les nostres societats musicals, i d'aquesta manera es crea una programació de concerts estable en tota la Comunitat".
El director territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, ha destacat "que amb aquesta nova edició del festival i la recent convocatòria del Cicle de Concerts CaixaBank d'Orquestra donem continuïtat a un projecte que té com a objectius donar suport als centenars d'orquestres valencianes per a aconseguir, a mitjà termini, millorar la seua qualitat artística i estimular la participació dels nostres excel·lents músics de corda". "El moviment orquestral de les nostres societats musicals mereix la major de les atencions i per això és important que hi haja una agenda estable de trobades per a elles", ha afegit.
La directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, Marga Landete, ha explicat: "El principal propòsit d'aquest festival, i del concurs del qual naix, és situar les orquestres en el mateix camí que han transcorregut les bandes i promoure el moviment orquestral en el nostre territori des de la base. Fins i tot en anys tan complicats com el que hem viscut, les societats musicals valencianes han sigut exemple de resiliència, treball i constància i mantindre el festival amb els guanyadors de les tres primeres edicions és una manera d'agrair-los el seu esforç".