El ple de la Diputació de València aprovava aquest dimarts una moció conjunta de La Vall Ens Uneix, PSPV-PSOE i Compromís que reclama la transferència de la titularitat de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a la Generalitat Valenciana. La moció, que eixia endavant amb els vots favorables dels tres grups proposants i abstenció de la resta, demana instar tant al Ministeri com a la Generalitat que facen efectiva esta transferència i invertisquen en la línia d'acord amb els compromisos de digitalització, millora i seguretat per a oferir una millora integral del servei.
El portaveu de La Vall Ens Uneix, Joan Sanchis, qui presentava el passat 5 d’octubre la moció que posteriorment s'acordava fer conjunta, destacava la importància del transport públic “per a la vertebració del territori, la mobilitat sostenible i la reducció de les desigualtats entre les persones que tenen o no vehicle privat”, assenyalava. La moció, a més de reclamar la transferència de la línia, aprovava que la Diputació inste al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat per tal que, invertisquen en la línia d’acord amb les seues competències i convenis signats o plans d’actuació; i s'insta també al Ministeri per tal que es recuperen de manera immediata els serveis ferroviaris de línia anteriors a l’Estat d’Alarma de març de 2020, i s’incrementen les freqüències una vegada finalitzades les obres de millora que s’estan escometent en la línia.
Joan Sanchis recordava el “sense sentit” que ha suposat mantenir la reducció en un 70% dels serveis de la línia Xàtiva-Ontinyent-Alcoi després d’alçar-se el confinament decretat durant l’Estat d’Alarma per la Covid-19, afectant a les persones usuàries i especialment al professorat dels campus de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València a Ontinyent i Alcoi, que en reprendre's les classes veien com es quedaven sense el servei de primera hora del matí.
El portaveu de la formació comarcalista recordava que la funció vertebradora i social que realitzen les Rodalies és equivalent a la mateixa que fa la Mitjana Distància, i que “resulta contradictori que dintre del Plan para la Transición a una Nueva Normalidad del Govern d'Espanya existisca la finalitat d’oferir el servei amb les màximes garanties de seguretat sanitària, i al mateix temps es reduïsquen les freqüències ocasionant així un major nombre de persones en cada tren, el que dificulta el necessari distanciament social.
Joan Sanchis recordava que “la millora integral que reclamem va ser pactada, signada per escrit en un protocol i publicada al DOGV en agost de 2009. Ha passat per tant més d’una dècada des que eixira endavant aquell document que també contemplava la transferència de la línia de tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi. I ja és hora que la millora integral que el tren necessita deixe de ser una reivindicació històrica i passe a ser una realitat”, concloïa.