El Museu de les Artesanies d’Atzeneta presenta una selecció de vídeos sobre el contingut de la seua col·lecció museogràfica explicada en llengua de signes amb l'objectiu d’apropar aquest xicotet museu a les persones sordes i facilitar així el seu accés a la cultura.
Així, per tal de garantir que les persones sordes puguen conéixer l'essència del museu, el projecte, que incorpora la seua pròpia llengua, ha comptat amb la col.laboració i l'assessorament de la Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana (Fesord CV).
El Museu de les Artesanies d’Atzeneta ofereix aquest nou contingut amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus 2020, #DIM2020, que se celebra el pròxim 18 de maig i que enguany té com a lema 'Museus per la igualtat: diversitat i inclusió'. Els museus enguany es marquen com a objectiu celebrar la diversitat, així com promoure eines per a identificar i superar els prejudicis en el que els museus mostren i en les històries que conten.
Es tracta de la producció de 14 vídeos en la llengua de signes que expliquen el procés d’elaboració de les tres artesanies locals que recull el museu: Pedra, Campanes i Espart, així com els trets principals dels elements arquitectònics i patrimonials del poble, açò és, el Calvari, l’Església, els carrers i l’encisadora Séquia el Port. El relat de la col·lecció museográfica ha estat adaptat per Fesord i ha comptat amb una persona sorda especialista en llengua de signes que garanteix la plena accessibilitat a la comunitat sorda.
D’aquesta manera, el Museu de les Artesanies d’Atzeneta continua treballant per apropar el seu contingut als visitants amb qualsevol classe de diversitat funcional. Pel que fa a l’accés, el museu és totalment accessible a les persones amb mobilitat reduïda. El següent pas ha estat la producció d’aquests vídeos, però encara hi ha feina per a fer.
Per facilitar la seua màxima difusió, està previst crear un canal de YouTube anomenat Atzeneta Un Museu a Cel Obert, on es poden captar en telefonia mòbil, utilitzant el senyal en codis QR en el mateix museu. També es pot fer a través de la web de l’Ajuntament d’Atzeneta d’Albaida.