Les instal·lacions del museu del Molí Fariner d’Agullent acullen des d’aquest dissabte 6 de novembre una exposició temporal dedicada als oficis tradicionals, en concret al de pastors i formatgeres, que fins a meitat del segle XX van estar ben presents a Agullent.
Un treball expositiu que vol recuperar per a les generacions futures els oficis tradicionals i les artesanies del poble de mans dels seus protagonistes, i alhora vol ser un reconeixement als pocs pastors i ramaders que hui en dia encara resten en actiu al poble.
El treball previ de documentació i entrevistes ha permès constatar que pel 1960, els formatges blanquets d’Agullent, artesans del tot, van adquirir una fama merescuda a Agullent i rodalies. Tanmateix, la modernització econòmica i industrial de les dècades del 1960-1980 va alterar la manera de viure d’abans. Molts pastors i fills de pastor van entrar “a la fàbrica” o van prosperar en la compravenda de bestiar i el proveïment de carn. Les dones eren majors i, en vista de les exigències sanitàries de l’Estat, van deixar de fer formatge.
Segons ha explicat Marisol Fernández, regidora de Turisme, àrea que gestiona el museu, “l’Ajuntament d’Agullent té el projecte de realitzar una exposició temporal anual sobre els oficis que al passat segle encara pervivien a Agullent, i que són sapiència col·lectiva i patrimonial del nostre poble, i que volem conservar per a la memòria. Comencem amb aquesta primera exposició dedicada als pastors i a les formatgeres, dos oficis que van molt lligats, i en anys successius anirem recuperant el testimoni d’altres artesans”.
L’exposició s’inaugura aquest dissabte 6 de novembre a les 12:30 hores, i romandrà oberta al llarg de novembre i desembre. Des de l’ajuntament es vol agrair la col·laboració de les famílies locals vinculades a aquests oficis, que amb els seus records han fet possible l’exposició. Així mateix, a l’empresa Terra de Patrimoni pel seu treball de recerca i muntatge de l’exposició, i a l’àrea de Cultura de la Diputació de València pel seu suport econòmic.