La
Diputació de València
ha refermat la seua aposta de continuar treballant, junt a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’Ajuntament de València, per unes Falles més sostenibles, mitjançant l’elaboració d’un estudi que estime l’impacte real de la festa en els àmbits econòmic, social, turístic i mediambiental a la ciutat de València i els municipis de les comarques valencianes i que permeta disposar d’un Pla Estratègic de les Falles que tinga en consideració a tots els col·lectius que hi participen. Un objectiu que s’ha escenificat durant la tradicional recepció fallera celebrada a la seu de la corporació provincial, quan la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha lliurat a la Fallera Major de València, Rocío Gil, un estendard amb el lema Falles Sostenibles. Una cita que ha comptat amb prop de 900 comissions de la província de València i al voltant de 3.000 falleres i fallers.
Maria Josep Amigó ha explicat que aquest projecte que pretén avançar cap a la sostenibilitat de les falles i de la festivitat «consisteix en la realització d’un estudi estratègic d’ampli espectre que permeta disposar d’una diagnosi global de la festa a partir de la qual determinar mesures, actuacions i processos de millora que beneficien la festa en el seu conjunt, elaborant un Pla d’Acció o Pla Estratègic de les Falles que tinga en consideració a tots els col·lectius que hi participen».
En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat que la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat "és una gran responsabilitat i ens obliga a tots i totes a buscar l’excel·lència i a treballar per a fer millor la nostra festa".
Sensibilització i conscienciació
Per la seua part, el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha posat en valor el fet de disposar de "diversos estudis que dimensionen i avaluen l’impacte de les Falles". Bort ha explicat que la posada en pràctica d’aquest projecte contempla tres fases. "Una primera encaminada a l’elaboració d’estudis tècnics que analitzen tots els actors que hi participen en la festa. Una segona en la que, a partir de les dades obtingudes als estudis previs, s’inicie l’elaboració d’un Pla d’Acció o Pla Estratègic de les Falles. I en última instància, un procés de seguiment d’aquesta guia de bones pràctiques al llarg dels anys".
En aquest sentit, seran de gran importància les accions encaminades «a sensibilitzar i conscienciar els actors implicats per tal de poder impulsar i promocionar les Falles des de la vessant de la sostenibilitat, no exclusivament durant la setmana fallera, sinó al llarg de tot el cicle faller», ha especificat Bort.
Unes accions que no només seran orientades a les comissions falleres i els artistes fallers, sinó també als turistes i visitants, perquè es puga gaudir de les Falles d’una forma més sostenible i cuidada.
Aquest estudi es complementarà amb activitats de sensibilització dirigides tant a la població en general, per tal de fomentar comportaments i hàbits socials més sostenibles; com també al col·lectiu faller, per promoure una gestió sostenible dels casals. A més, també s’està treballant en propiciar accions de voluntariat ambiental faller.
Per a l’obtenció dels resultats, la proposta metodològica considerarà la ciutat de València, en ser aquesta la que concentra la major activitat fallera, així com un conjunt de pobles i ciutats de la resta de les comarques valencianes representatives de l'activitat fallera.