La Diputació de València dotarà la comarca de la Vall d’Albaida amb 25 noves places de titularitat pública per a l’atenció de persones majors, a través de la construcció d’un Centre de Dia a la localitat d’Agullent. La Corporació provincial destinarà a fer realitat aquest projecte d’àmbit comarcal una inversió que ascendeix fins els 600.615 euros durant els exercicis 2018 i 2019, gràcies al segon programa de col·laboració en matèria d’infraestructures socials subscrit per la mateixa Diputació de València, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments.
La vicepresidenta Maria Josep Amigó ha incidit en que la posada en funcionament d’aquests serveis "està fent possible la creació de places públiques en centres socials de les comarques valencianes per primera vegada en els darrers 20 anys". En aquest sentit, ha subratllat que junt al centre d’Agullent, també es treballa en incrementar el nombre d’infraestructures socials a les comarques de l’Horta Nord, l’Horta Sud, el Racó d’Ademús, La Serrania i la Costera amb una línia pressupostària global d’11.019.428, que sumats als prop de sis milions d’euros invertits en 2017, "permetrà la creació de més de 500 noves places públiques en centres socials d’abast comarcal, distribuïts territorialment per 10 comarques diferents de la demarcació de València".
Així mateix, Maria Josep Amigó ha valorat la materialització d’aquest programa de "modèlic" pel que fa "a la col·laboració insterinstitucional: els Ajuntaments posen el sòl o els edificis municipals a rehabilitar; la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives estableix les prioritats a partir de criteris objectius i s'encarrega de cobrir les despeses derivades del funcionament dels centres; mentre que la Diputació finança la seua construcció".
Precisament, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que el principal objectiu que persegueix aquesta col·laboració rau en "crear una xarxa pública potent, amb serveis de qualitat arreu del territori valencià per assolir un veritable sistema de serveis socials". Per tal de que aquesta xarxa siga una realitat, Oltra ha defensat que "la col·laboració entre les diferents administracions resulta fonamental per poder atendre a les persones i, més en concret, a les més vulnerables després d’una paràlisi de dues dècades on els governants tenien altres prioritats".
Per a la planificació i construcció dels nous centres socials, Mónica Oltra ha detallat que "s’han considerat criteris tècnics". En aquest sentit, ha apuntat que s’ha prestat atenció al llistat de necessitats municipals i comarcals; al grau de desenvolupament del projecte per part dels municipis "per tal d’afavorir la seua celeritat i posada en funcionament"; la titularitat municipal del solar o de l’edifici a rehabilitar; el compromís de tenir una vocació comarcal; que la seua ubicació compte amb bones comunicacions i dispose de serveis bàsics propers; a més de criteris com l’atenció a les zones amb infradotació per causa de baixa densitat de població i demogràfics. De la mateixa manera, Oltra ha incidit en que mitjançant aquest programa es pretén també "coordinar les activitats relacionades amb la inversió pública en infraestructures socials per evitar la dispersió i pal·liar el despoblament, a més d’aconseguir una major eficàcia i eficiència en la prestació dels serveis socials".
Centres de servei comarcal
En concret, dels 11.019.428 euros contemplats en aquest segon programa bianual (2018-2019) de col·laboració en matèria d’infraestructures socials, 600.615 euros es destinaran a la construcció d’un Centre de Dia per a persones majors en Agullent (la Vall d’Albaida), el qual disposarà de 25 noves places. Es comptarà amb altres 3.706.437 euros per a un nou Centre de Dia per a persones majors en Meliana (Horta Nord) amb una disposició d’entre 60 i 100 places. S’invertiran 816.441 euros en la rehabilitació d’un edifici municipal en Ademús (Racó d’Ademús) que albergarà un Centre de Dia per a persones majors (35-40 places) i un taller ocupacional per a persones amb diversitat funcional.
La localitat de la Font de la Figuera (la Costera) comptarà amb 1.322.856 euros per a la construcció d’un Centre de Dia per a persones majors, dotat amb 40 places. De la mateixa manera que Aras de los Olmos (La Serrania) rebrà 177.143 euros per a la rehabilitació d’un edifici de titularitat municipal que albergarà un centre social multifuncional per a persones majors de 65 anys que viuen soles. Mentre que Mislata (l’Horta Sud) comptarà amb 4.395.938 euros per a sufragar el projecte de rehabilitació de l’antic Hospital Militar, el qual acollirà una residència de tercera edat dotada amb 40 places i un Centre de Dia habilitat per a 60 persones.
El conjunt d’aquestes infraestructures s’uneixen a les finançades durant el l’exercici 2017 per valor de 5.589.725 euros. Aquest és el cas del projecte per a la construcció del Centre de Dia de malalts mentals i el Centre d'Integració i Rehabilitació (CRIS) de Carcaixent, el qual es troba actualment en procés de licitació. La residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual de Paterna, que en aquests moments es troba en fase d’adjudicació. El projecte de residència per a persones amb diversitat funcional intel·lectual i Centre de Dia de Sueca, del qual actualment s’estan elaborant els plecs de licitació. I, finalment, el Centre de Recepció de menors de Llíria.