Des de 2020, l’Ajuntament de Bocairent està adherit a la Red Española de Ciudades Saludables (RECS), que ha permés al municipi posar en marxa una sèrie d’accions per a promoure la salut. L’última d’aquestes ha estat la senyalització d’una xarxa de rutes al nucli urbà per a incentivar l’activitat física entre el veïnat.
Cada ruta compta amb un panell indicatiu amb el plànol i la informació bàsica: desnivell, distància, fonts, zones de descans… A més, els itineraris tenen punts de senyalització per a marcar la direcció i la continuïtat del recorregut. Igualment, es disposa de codis QR que remeten a l’enllaç digital del contingut recollit als panells.
En aquesta primera fase del projecte s’han delimitat tres rutes: la ruta 1 comença al passeig de la Derrota i finalitza al pont de Mitja Calça, amb dos opcions per a completar-la, una més reduïda (1A) i una altra més llarga (1B). La ruta 2 és circular, ja que comença i acaba a la plaça de l’Ajuntament. I la ruta 3, que també és circular, té el mercat municipal com a punt de partida i finalització.
La iniciativa de les Rutes Saludables de Bocairent ha tingut un cost de 5.276,68 euros, que s’han finançat per la Unió Europea en el marc de la Red Española de Ciudades Saludables (RECS). Aquesta és una iniciativa del Ministeri de Sanitat i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies en què l’Ajuntament de Bocairent participa i de la qual rep recursos econòmics a partir d’una sèrie de convocatòries de concurrència competitiva.
És, per això, que Vanesa Doménech, regidora de Sanitat, es mostra satisfeta: “Des de 2020 hem presentat projectes i els més significatius han estat ben valorats i han obtingut ajuda econòmica”. A més, l’edil assenyala que el consistori aspira a seguir ampliant la iniciativa: “Volem fer créixer progressivament les Rutes Saludables de Bocairent, per tal d’aconseguir una xarxa d’itineraris el més completa possible”, afirma.