El saló de plens de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida acollia aquest dimarts una jornada al voltant de bactèri Xylella fastijosa, que afecta molts arbres com la vinya, l’olivera o l’ametler. Aquesta jornada estava organitzada pel Consell d’Enginyers Tècnics Agrícoles (COITAVC) amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana, la Mancomunitat, l’Ajuntament d’Ontinyent i l’Institut Valencià d’Investigacions Agrícoles (IVIA).
D’aquesta manera, donada la importància del cultiu dels arbres mencionats a la Vall d’Albaida, la jornada tenia com a objectiu informar i formar a tècnics, agricultors i viveristes sobre com detectar l’afecció de la Xylella en els seus cultius i plantes.
La jornada era inaugurada pel president de la Mancomunitat, Vicent Gomar, qui destacava que “la problemàtica de la Xylella és un tema molt actual i per a la Mancomunitat es un plaer acollir aquest tipus de jornada que pot aportar molta informació als agents agrícoles de la comarca”. A l’obertura també van participar la regidora de Sostenibilitat i Medi Ambient d’Ontinyent, Patricia Folgueras, i la vicepresidenta del Consell d’Enginyers Tècnics Agrícoles, Regina Monsalve.
A continuació, es van impartir diferents xerrades: des de l’IVIA, la investigadora del seu Centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia, Inmaculada Navarro va parlar al voltant de les característiques del bactèri Xylella i els seus símptomes; també des de l’IVIA, l’investigador César Monzó, va aportar informació sobre els insectes vectors que transmeten la malaltia als cultius; i finalment, el cap de servei de Sanitat Vegetal de la Conselleria d’Agricultura, Vicente Dalmau, va explicar les actuacions que el govern autonòmic està duent a terme per a detectar, acotar i erradicar la presència de la Xylella en la Comunitat Valenciana.