Evitar la desaparició i l'espoli del patrimoni arqueològic de la mar valenciana és l'objectiu d'Àncora Cultura del Mar, projecte creat pels ontinyentins Ximo Soler, historiador i tècnic de Patrimoni, i Nuria Galiana, treballadora social; juntament amb Ixone Herrero, restauradora, i Carlos Micó, biòleg marí. 
Este projecte està emparat per l'acceleradora pública d'innovació de l'Ajuntament de València, Col·lab. Els ontinyentins estan en estos moments investigant en la badia del Portitxol (Xàbia), on en 2019 es van trobar ancores i restes arqueològiques, moltes d'elles d'origen fenici. Estan buscant vaixells enfonsats, que demostrarien que esta badia va ser un port de les rutes comercials des d'època fenícia, i en 2021 ampliaran el jaciment per a excavar el temple que es troba en el centre de la badia. 
La seua finalitat és crear contingut audiovisual per a emetre'l en xarxes socials, amb el suport de youtubers científics. Amb este contingut pretenen obtindre recursos econòmics que els permeten fer del jaciment del Portitxol “una recerca arqueològica subaquàtica sostenible”, expliquen. 
El seu principal objectiu és que tota esta recerca retorne en el territori, en forma de turisme, divulgació a centres educatius, etc., perquè el públic general puga gaudir també d'este patrimoni. “No ens quedarem en la publicació en una revista científica; per a nosaltres el retorn al territori és molt important”, destaca Ximo Soler. A més de cavar i investigar, “venim a fer educació, amb formació en centres de tot tipus, i divulgació de masses, perquè no es protegeix allò que no es coneix”, afegeixen. 
Els ontinyentins estan en procés de cerca de mecenes que els ajuden a realitzar una primera campanya de recerca i divulgació audiovisual que els servisca de primer impuls, segons expliquen.