L’escriptor ontinyentí Ricardo Montés ha presentat la seua nova novel·la “Tebdemir, Dux i Rex” a l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, de manera prèvia a la seua estrena pública als propers dies. 
La novel·la de Ricardo Montés forma part d’un macro projecte cultural sorgit a Riba-roja de Túria en el qual tres manifestacions artístiques retran homenatge al personatge Tebdemir, un duc visigot qui, fa 1300 anys, va governar aquestes terres gràcies al Pacte de Tudmir, que va permetre establir un govern autònom cristià, dins del califat de Damasc. 
Tebdemir va aconseguir un pacte de pau amb els àrabs, gràcies a una argúcia: Trobant-se assetjat en la fortalesa de Aurariola (l’actual Oriola), i davant l’escassetat de tropes visigodes, va ordenar que totes les dones es disfressaren d’homes. Des de lluny aparentava que la formació era nombrosa, la qual cosa va influir en l’ànim dels àrabs perquè acceptaren la signatura d’un pacte que va resultar molt avantatjós per als cristians. 
D’una banda, Montés ha escrit una novel·la que conta la vida del noble visigot i que ha servit d’inspiració perquè el compositor José Rafael Pascual Vilaplana escriga un Poema Simfònic per a Banda de Música, titulat “Dux Ripa Rubea”. “Tebdemir Dux i Rex” també s’emportarà als escenaris del teatre musical pels coreògrafs José Huertas i Marta Fernández, que han creat l’espectacle de dansa titulat “Tebdemir, L’última Traïció Visigoda” interpretat per la Companyia Dansa Mediterrani/Ballet Flamenc José Huertas, en col·laboració amb el Conservatori Professional de Dansa de Riba-roja de Túria. 
Este divendres, 24 de març, el llibre serà presentat a Riba-roja de Túria, a les 18:30 hores en la Sala Noble del Castell de Riba-roja de Turia; i el pròxim divendres, 31 de març, a les 20:00 hores, la novel·la serà presentada a Ontinyent, en el Centre Cultural Caixa Ontinyent.