L’ontinyentina Irene Ribera Sanz, de 25 anys, acaba de rebre el Premi Extraordinari concedit per la Universitat Rey Juan Carlos, on ha estudiat el doble grau de Turisme i Història. Encara que ha estat 5 anys en la capital, no ha oblidat les seues arrels i ha realitzat els seus treballs de fi de grau i màster sobre paratges ontinyentins: el Pou Clar i el Barranc dels Tarongers
- Per què es va decantar per realitzar el doble grau a Madrid?
- La Història i el Patrimoni m’han agradat molt des de xicoteta. Recorde fer excursions de menuda i les visites històriques em fascinaven. A més, m’ha agradat sempre dirigir-ho cap al Turisme, per tant el millor ‘mix’ que vaig trobar era el doble grau Història i Turisme, i vaig decidir triar Madrid perquè era l’únic lloc on el feien. Era el meu somni i me’n vaig anar allí.
- Com diria que ha sigut l’experiència?
- Estic molt contenta. Crec que combinen molt bé la planificació del doble grau, a part destaque les amistats i les experiències que he tingut; he fet seminaris, he anat a congressos, etc. Diria que ha sigut la millor experiència que he tingut fins ara.
- Sempre ha sigut una alumna excel·lent?
- Sempre m’ha agradat donar el 100% de mi. En l’IES Jaume I també em van concedir el segon millor expedient de la meua promoció. I en la universitat tinc un 9’34 de mitja en el doble grau, i en el de Turisme un 9’42, i gràcies a eixa nota em van atorgar el premi extraordinari que dona la Universitat. A part, tinc 4 beques d’excel·lència de la Comunitat de Madrid, quatre anys consecutius.
- En què va centrar el seu Treball de Fi de Grau?
- Jo sóc molt de tirar cap a la meua ciutat, i entre la meua tutora i jo ho vam enfocar cap al turisme de sostenibilitat amb el treball ‘Análisis de la sostenibilidad turística del paraje fluvial del Pou Clar’. El Pou Clar té molta demanda turística i em vaig centrar sobretot en l’aspecte normatiu: què es pot fer, que no, si ha d’haver una limitació de públic, etc. Vaig presentar el treball en el ‘I Foro Internacional de Economía Circular’ de la Universidad Autónoma de Madrid de l’any 2019.
- Va continuar els seus estudis amb el Màster de Patrimoni Cultural, com va enfocar el treball de fi de Màster?
- El meu Treball Fi de Màster es va titular ‘Identificació, anàlisi i posada en valor dels molins hidràulics del Barranc dels Tarongers d’Ontinyent-Barranc de la Fos de Bocairent’. Ho vaig enfocar cap a un projecte d’interpretació patrimonial: a partir de codis QR fer un recorregut on el visitant va escanejant-los i va escoltant amb àudio-guia curiositats i la història de quan els molins estaven en funcionament. Els molins estan molt deteriorats, i la part de restauració tocaria fer-la a professionals en este aspecte, però jo ho vaig enfocar a ficar-ho en valor, a que no es perda la memòria d’estos molins.
- Va triar el Barranc dels Tarongers per algun motiu en especial?
- Sóc molt de fer rutes i investigar pel meu compte, i he realitzat eixa ruta en diferents ocasions, i em cridava l’atenció. Em sabia malament vore els molins perdent-se... Vaig haver d’investigar sobre els molins i és interessant saber que la majoria van treballar com a batans en l’època, i alguns va ser sols molí fariner, i que molts d’ells van arribar a albergar una quantitat de treballadors important.
- Ací a Ontinyent, a nivell de patrimoni, quines coses creu que es poden millorar?
- Crec que fa falta més consciència patrimonial. Hi ha molt de patrimoni ací a Ontinyent, ja que ha sigut una ciutat molt important sobretot l’últim segle amb el tèxtil, però hi ha molt que està llançant-se a perdre. Potser, en lloc de llançar-se a noves construccions o infraestructures, seria adequat recuperar el que tenim i ficar-ho en valor. Crec que s’ha d’actuar sobretot en zones com el carrer Major, on hi ha moltes cases senyorials que estan caient, i el casc antic en general, ja que és una llàstima.
- Quines altres aficions té?
- L’esport. M’agrada molt anar al gimnàs, isc a córrer... En Madrid feia carreres també i algun premi em van donar també, perquè estava en un club d’atletisme. L’esport m’ha ajudat moltes vegades a desconnectar dels estudis.
- Quina és la seua idea de futur?
- Ara estic ací a Ontinyent des de fa prop d’any i mig, més o menys, i vull dedicar-me a la docència. El pròxim curs començaré el Màster de Secundària per ser professora del Geografia i Història, ja que és també el que m’agrada. M’ha donat tant el tema de l’escola, la universitat, el camp formatiu en general, que d’alguna manera vull tornar-ho.