L’Ajuntament d’Ontinyent ha procedit a la instal·lació d’un nou sistema de calefacció intel·ligent al CEIP Rafael Juan Vidal- La Solana, que permetrà un estalvi energètic de més d’un 30% d'energia. El regidor d’Educació, Óscar Borrell, que visitava hui el centre juntament amb el regidor de Territori i diputat comarcal, Joan Sanchis, explicava que es tracta d’una intervenció que “s'enmarca dins l'aposta del Govern de Jorge Rodríguez per lluitar des de l'àmbit local contra el canvi climàtic de manera transversal a totes les àrees. A més a més aprofitem en aquest cas per obtenir un benefici econòmic per a la població, ja que la factura energètica dels centres educatius la paga l’Ajuntament”, recordava.
En concret, el nou sistema, és una de les accions finançades amb l’ajuda de 140.000 euros obtinguda dins del Pla de Manteniment d’Escoles de la Diputació de València, i implica dues actuacions: s’ha substituït l'anterior caldera per tres dipòsits d’aigua calefactables amb gas que funcionen de manera coordinada i eficient, i s’ha implementat un sistema de control i regulació de temperatura per zones que aprofita els radiadors existents però optimitza el seu funcionament. Els tres dipòsits s’encendran i apagaran en base a la demanda d'aigua calenta que es necesiten, de manera que a més es garanteix el manteniment del servei al cas que siga necessari reparar alguna d’elles, ja que les altres dues podran seguir funcionant.
Quant al sistema implementat als radiadors, consta d’una sèrie d’electrovàlvules electròniques que tallen el pas d’aigua calenta al radiador, connectades a uns sensors de temperatura i a un control progamable per zones i controlable vía internet en temps real des d'un smartphone o una tablet. El sistema permet la seua encesa o apagada automàtica atenent la temperatura necessària en cada espai en funció del dia, hora o necessitats puntuals, millorant el confort i evitant el sobrecalentament d’alguns espais que es deriven d’un sistema sense control per zones.
Borrell, que felicitava els tècnics municipals que han participat en la implantació del sistema, destacava que aquest sistema se suma al canvi de finestres i portes que va a fer-se en breu al CEIP La Solana al marc tant del propi Pla de Manteniment d’Escoles i del Pla Edificant, “deixant aquest col·legi com un exemple d’aposta per l'eficiència energètica que volem estendre a altres centres educatius, aprofitant ajudes d’altres administracions". En aquest sentit, el regidor avançava que el següent centre en implementar el sistema de control per zones serà l’IES Pou Clar, al marc de les obres del Pla Edificant que executa l’Ajuntament comptant amb fons de la Generalitat Valenciana.
L’actuació al CEIP La Solana ha estat possible gràcies a la gestió realitzada pel diputat comarcal Joan Sanchis, per tal de d’executar el Pla de Manteniment d’Escoles en aquest centre, ja que inicialment estava previst en altre que ja estava inclòs en el Pla Edificant. Sanchis destacava la importància “que la Diputació recolze als municipis en accions tan útils com aquesta i done continuïtat a la línia de col·laboració amb els municipis per la que es va apostar fermament en l’època al front de la institució del nostre alcalde, Jorge Rodríguez".
Cal recordar que el treball per mitigar l’impacte ambiental “serà un dels principals objectius del Govern d’Ontinyent als propers anys" segons avançava recentment la regidora de Medi Ambient, Sayo Gandia, en explicar que l’Ajuntament d’Ontinyent destinarà 1'5 milions d'euros en inversions per afavorir la sostenibilitat i contra el canvi climàtic en 2020 per a actuacions com la millora de l’eficiència energètica en edificis, infrastructures i serveis públics; la millora de les xarxes d’aigua per evitar fugues, previndre vessaments i mantenir el bon estat dels pous; i l’aposta per potenciar una mobilitat sostenible, amb accions com la posada en marxa del transport públic gratuït, entre d’altres.