Des de l'Associació de Constructors i Promotors de la Vall d'Albaida realitzen balanç de la situació actual del sector, que té una dinàmica que "anava bé i ara ha empitjorat", assenyala el president de l'entitat, Elu Mancebo. 
Un empitjorament que ha vingut motivat per la pujada de preus dels materials, com ara la ceràmica, fusta, alumini, vidre, formigó, etc. "Tot està pujant al voltant del 15-20% mínim, i els nostres marges no són eixos. És un problema", comenta Mancebo. 
La situació està provocant que projectes que tenien pactats es paralitzen o que pressupostos que tenien tancats es "puguen desfasar", explica per la seua part el secretari de l’associació, Javier Vidal. Ambdós esperen que es torne a equilibrar tot en breu i que la dinàmica que tenien fa prop d'un any torne, per a que el sector seguisca tenint l'impuls que necessita. 
Una nova bambolla?
Els experts auguren la continuïtat en la pujada de preus durant 2022, un fet que a Ontinyent ja s'ha fet notar, ja que el preu de la vivenda de segona mà ha augmentat un 2'4% en l'últim any i un 5'7% en dos anys. 
Consideren des d'ACPVALL que Ontinyent compta amb un percentatge de vivendes que tenen certa antiguitat i que necessita una reforma. En este sentit, "quan sumes el preu de la vivenda més la reforma, el preu pràcticament passa a estar en consonància amb la vivenda nova", i "està desorbitant-se un poc", reconeix Elu. 
No obstant, consideren "exagerat" parlar d'una nova 'bambolla immobiliària'. "Està clar que quan hi ha poca oferta, els preus pugen", coment Vidal, però "la gent, davant un augment de preus para i no compra", apunta Mancebo. Per això, descarten totalment una nova bambolla en la zona. 
Aposten per la formació
Continua per a la construcció el problema de la falta de mà d'obra professionalitzada. Per això, el seu repte és la formació. Tenen dos línies de formació en marxa: una que és la formació dual junt a LABORA i el Consell Econòmic i Social de l'Ajuntament d'Ontinyent, en la qual estan formant 8 alumnes amb un contracte laboral d'un any amb pràctiques. La part teòrica va finalitzar el 7 de gener i ara s'han incorporat ja a les empreses. "Podem dir que les nostres empreses ja tenen 8 alumnes treballant en pràctiques", comenta Elu Mancebo. 
La segona línia és la Formació Professional, a través de la qual es donarà formació en acabats, interiorisme, alicatat, pladur, etc. "Volem transmetre a la població que la construcció és una professió digna i gratificant, perquè el que fas es veu després", destaca Javier Vidal. "Devem recuperar la credibilitat", afig. Per la seua part, "pense que en el nostre sector hi ha un ampli ventall que laboralment tenen un gran futur a llarg termini", afig Mancebo. 
A l'espera del nou Pla de Vivenda
Davant la imminència del nou Pla Estatal de Vivenda, la proposta que llancen des d'ACPVALL seguix sent la mateixa. "Nosaltres defensem sempre la vivenda de Protecció Oficial", comenta Mancebo, i argumenta que "quan es va crear esta ajuda no va haver una bambolla, sinó que molta gent es va beneficar de poder adquirir una vivenda en propietat", assegura. 
Altre avantatge que veuen en les VPO és que estipulen un preu de mercat i un metratge, el que suposa una regulació. No obstant, preveuen que les ajudes aniran en la línia del lloguer, el que atrau a "altre tipus de promotor i inversor", assenyalen.
Quan se'ls pregunta si este tipus d'ajudes s'adapten al perfil d'Ontinyent, opinen que "és una ciutat gran, que permet el mix d'ambdues coses: ofertar el lloguer i la venda", comenta Javier Vidal. A nivell comarcal creu que hi ha "dèficit" d'oferta de lloguer. 
Per altre costat, consideren que el nou Pla de Vivenda marcarà la línia de la rehabilitació, tant a nivell particular com empresarial. 
La unió fa la força
En estos moments, l'Associació continua amb 25 membres. Com associació estan intentant obrir més encara el ventall a l'àmbit comarcal i unir esforços. "Volem que esta associació servisca per unir el nostre sector i traure el màxim rendiment a tot el que es puga oferir, ajudes, licitacions, etc., per ser encara més forts del que som. La unió fa la força, i estem ahí per servir a totes les empreses del sector de la construcció", destaca Elu Mancebo. Per la seua part, Javier Vidal afig que "som l'altaveu de les xicotetes i mitjanes empreses, perquè la gran empresa té molts mitjans en innovació, etc. És una plataforma per a que tots puguem créixer", conclou.