José Manuel Moya, responsable de la consultora ontinyentina LGP Consulting, juntament amb l'equip directiu de Reciclatges Guerola, ha liderat el procés de venda i integració en la multinacional francesa Paprec. En conversa amb LOCLAR, a José Manuel li agrada definir-se com un “Investment Banker” de vocació europea, al mateix temps que es considera un afortunat per haver gaudit d'una experiència professional única que ara continua desenvolupant en la seua terra.
Nascut a Ontinyent, José Manuel ha desenvolupat la seua carrera en els principals centres financers d'Europa. “Quan vaig acabar els meus estudis universitaris tenia clar que calia dominar l'anglés com fora", explica. Eixe era l'objectiu i després d'una estada de dos anys a Londres, va sorgir l'oportunitat d'unes pràctiques en un banc alemany, que es va convertir en una etapa professional de 7 anys. Aquella experiència a Alemanya la defineix José Manuel com el punt clau de la seua carrera.

Després d'Alemanya José Manuel es va traslladar a Espanya. A Madrid va viure en primera persona l'etapa daurada del sector immobiliari espanyol i posteriorment la crisi més forta que es recorda. En paraules del responsable de LGP Consulting, “aquella va ser una crisi de liquiditat, es va assecar el mercat i es va perdre el respecte pels diners”. Recorda Moya aquella etapa com la més dura de la seua etapa professional, ja que va decidir canviar d'aires per a aterrar en la Consultora PwC on va realitzar operacions de compravenda d'empreses. “Els fons d'inversió et posen objectius i terminis impossibles, fet que només es pot aconseguir estressant i forçant els equips al màxim”, matisa.
Després d'aquesta etapa tan exigent José Manuel Moya va decidir fa 6 anys tornar a Ontinyent. Segons ell mateix explica, “l'energia i somnis no són els mateixos amb 25 anys que amb 50 i simplement acabava una etapa i començava una altra. Després d'un temps de descans i reflexió va ser ací on va nàixer LGP Consulting, la idea era posar al servei de les empreses l'experiència professional acumulada durant anys”.

Referent a la comarca en serveis Consultoria Estratègica
Després d'un recorregut de 5 anys, LGP Consulting compta hui dia amb un equip de sis professionals, tots ells d'Ontinyent, i s'ha posicionat com a referent en la zona en la prestació de serveis de Consultoria Estratègica i Financera. Segons ell mateix destaca, “el més important del nostre treball és escoltar i entendre a l'empresari. Ells són els que lideren projectes, equips i construeixen valor. LGP Consulting és una consultora especialitzada que acompanya a l'empresari i el seu equip directiu en el desenvolupament dels seus models i plans de negoci”. LGP té dos grans àrees de serveis professionals: d'una banda, ofereix la gestió directiva independent a les empreses i per un altre estarien les operacions conegudes com a M&A, és a dir compravenda d'empreses o preses de participacions estratègiques.
És en aquesta última àrea on LGP Consulting ha tancat recentment l'operació de Reciclatges Guerola, de la qual Moya explica que “ha sigut l'operació més rellevant que hem gestionat en aquesta zona i òbviament ens hem posicionat representant a Reciclatges Guerola. L'operació en si és el que anomenem un win-win transaction, és a dir, totes les parts guanyen, per a Paprec suposa consolidar la seua presència en el Llevant espanyol, per a Reciclatges Guerola significa integrar-se en una multinacional líder del sector que generarà majors oportunitats. Finalment, per a la Vall d'Albaida, el que s'implante una multinacional d'aquestes característiques només pot suposar creació de valor”.
José Manuel exposa que aquest tipus d'operacions “són processos ordenats que solen durar entre 3 i 6 mesos. A més, es formen equips d'assessors professionals com ha sigut en l'operació de Reciclatges, on hem tingut la sort de comptar amb magnífics professionals com són Uría Menéndez i Asesoría Climent”.
Sobre el futur José Manuel avança que “estem observant algunes situacions en les quals el relleu generacional no està garantit. El capital de les empreses s'ha construït durant anys, fins i tot dècades, amb un gran esforç de famílies i treballadors, cosa que cal cuidar i posar en valor. Ací és on es posiciona LGP Consulting facilitant el diàleg entre el capital de les empreses i els inversors professionals”.