A pesar que ara mateix és el menor dels problemes, la realitat és que quan el país supere l’estat d’alarma i el confinament prendrà força eixe problema amb les competicions esportives, i més concretament amb la que més afluència genera, el futbol.
Són molts els equips d’Ontinyent i La Vall d’Albaida que mantenen entrenaments a casa per no perdre la forma física a expenses del que puga passar i de la decisió que puguen prendre les autoritats competents.
La primera en pronunciar-se va ser la RFEF, que va decretar la suspensió de les activitats esportives fins que el Govern ho considere, deixant de respondre a la pròpia Federació la decisió de reprendre o no les competicions una vegada acabe l’estat d’alarma. La FFCV, la que a més equips de La Vall d’Albaida afecta, i concretament als dos equips amateurs d’Ontinyent, va prendre una decisió idèntica a la federació Nacional, pel que la data a la que podria reprendre’s la competició depén ara de l’estat.
Distintes possibilitats hi ha ara sobre la taula. Depenent de la data que el Govern decrete la finalització de la prohibició, ja dependrà de les distintes Federacions, basant-se sempre en el que faça la RFEF.
Una de les opcions és la de reprendre la lliga, aprofitant jornades entre setmana per acabar les competicions i disputar, aquelles categories que ho hagen de fer, els ‘play-offs’. Aquesta mesura, que sembla la preferida per les Federacions, també ha despertat moltes crítiques, una d’elles la del Preparador Físic de l’Atzeneta UE i professor del campus d’Ontinyent de la UV, Robert Tejero, que mitjançant les xarxes socials va expressar que “començar la lliga la primera setmana després del confinament seria atentar contra la salut dels jugadors” i afirma que es necessita “una comitè tècnic que determine el plaç òptim per a la tornada a la competició”. Cal recordar en esta línia, que l’aturada dels entrenaments seria, com a mínim, d’1 mes, a pesar que s’espera que siga major, uns temps d’aturada que són semblants als que hi ha en estiu, i per als que es necessita pretemporada.
Altra de les opcions és la d’aprofitar els mesos que normalment són d’aturada, com juliol, per acabar les competicions després d’una posada a punt dels equips, amb l’incovenient dels contrats, que solen acabar el 30 de juny, pel que es necessitarien acords.
Les altres possibilitats, que encara que les Federacions descarten ara mateix la gent comença a pensar que així serà, és la de donar per finalitzades les lligues, i ahí valorar si es més just donar-la per suspesa, sense ascensos ni descensos i fer com si tots els mesos de competició no hagueren passat, o la d’acabar i mantindre les posicions actuals.
A les competicions amb ‘play-offs’, en cas de decidir la segona opció, sona amb força que serien els primer classificats els que pujarien directament, sense la disputa d’aquesta promoció d’ascens.
Hi haurà que esperar per veure què es decideix finalment, però aquestes són les opcions reals que es barallen, i que depenent quina es prenga beneficiaria o perjudicaria als equips ontinyentins, sobretot a l’Ontinyent 1931, de qual una decisió pot decidir la categoria a la que jugarà la pròxima temporada.