El Forn Pastisseria l'Ermiteta d'Ontinyent ha elaborat per segon any consecutiu el 'Roscottone' de Jacobo, un dolç a mig camí entre el panettone i el roscó de Reis que fa un especial homenatge a l'Emissari Reial de la ciutat.
Van començar amb els panettone fa quatre anys, i en el primer any d'elaborar-los, la venda es va desbordar. A partir d'este èxit, i durant la pandèmia, un conegut els va proposar fer un 'Roscottone'. La idea es va quedar ací, i no va ser fins l'any passat quan el van llançar.
Van pensar en Jacobo com a personatge especial, ja que "els Reis Mags ja tenen el seu roscó", comenta Gaspar Alcaraz, des de l'Ermiteta. Abans de ficar-lo en marxa, van contactar amb l'Associació d'Amics dels Reis Mags per utilitzar les imatges del conte de Jacobo, escrit per Rosana Ferrero i amb il·lustracions d'Alberto Quiñones, editat per l'Associació en 2017. A partir d'ací, Alberto Quiñones va dissenyar la caixa en la que s'empaqueta el 'Roscottone'. El funcionament és el mateix: a qui li toca la fava paga el 'Roscottone' i a qui li toca la figuereta, li toca ficar-se la corona, en este cas, el turbant de Jacobo.
L'acollida d'este nou dolç nadalenc ha sigut bona. De les 130 unitats que van elaborar els passats Nadals han passat als 200 enguany, "i ens hem quedat curts", comenten, ja que ha hagut comandes que no han pogut atendre. L'elaboració del 'Roscottone', que té 'pepites' de tres xocolates, és costosa. "És com un panettone, però el motle té un forat en el centre per fer la forma del roscó. Porta el mateix treball que el panettone, una elaboració d'entre 3 i 4 dies", comenten des de l'Ermiteta. "Porta sols llevats naturals i massa mare", explica Gaspar."Quan s'activa la massa mare s'inicia el procés d'elaboració, al dia següent es realitza el 'preimpasto', que és el primer amassat; a les 12:00 hores és moment del segon amassat; i a les 9 o 10 hores es deu ficar al forn. Després, deu estar com a mínim entre 8 i 10 hores cap abaix, per evitar que la massa se'n vinga a baix, ja que quan ix del forn, té una quantitat molt elevada de mantega", assenyala. "És la massa més difícil d'elaborar de totes", afig.
El resultat és una peça gran, d'uns 1'2 quilos de pes, que dona per a unes 24 racions. Asseguren que no s'ho han copiat de ningú, i creuen que és una idea única, "que nosaltres sapiem", matisen. El seu objectiu és consolidar-lo i que es convertisca en un referent en les llars durant les dates nadalenques.