Fontanars dels Alforins suspèn de forma definitiva l'organització de les seues festes de Moros i Cristians previstes per a l’última setmana d’agost. La decisió, que ha estat consensuada amb la Comissió de Festes, es va prendre aquest dimecres en una reunió amb tota la corporació municipal. En la mateixa, també es va decidir l’anul·lació dels actes del 5 d'agost que s'han celebrat els últims anys durant la primera setmana d’aquest mes, en commemoració per l'emancipació del poble.
A dia de hui no es pot garantir la seguretat a l’hora d’organitzar actes en els que participen un gran nombre de persones. Així i tot, l’Ajuntament valorarà la possibilitat de realitzar algun esdeveniment simbòlic arribat el moment, de forma segura i si les circumstàncies ho permeten. També es prega al poble que no baixe la guàrdia i que seguisca complint, com fins ara, totes mesures preses pel Ministeri i la Conselleria de Sanitat.
El passat mes d’abril aquest Ajuntament ja anunciava que es posposaven les capitanies i càrrecs festers d’aquestes festes per a l’any 2021. La situació extraordinària de confinament i d'incertesa social a causa de la COVID-19 ha impedit a l'associació que les organitza el desenvolupament habitual de la seva feina.
Les Festes de Moros i Cristians de Fontanars dels Alforins es remunten a 1866, quan el lloc de Fontanars formava part del municipi d'Ontinyent. Es van originar com a deure de gratitud de la població a la Verge, per haver lliurat als seus habitants de l'epidèmia de còlera que havia atacat la comarca l'any anterior. Estan dedicades a la seua patrona, la Verge del Rosari.
Des d'agost de 2019 estan declarades d'Interès Turístic Local, per la Generalitat Valenciana.