La pregonera del Mercat Medieval 2022 serà Mª Teresa Gandia. Ha sigut festera des que va nàixer, i també ha participat en les Festes com a ballarina i coreògrafa, ja que es dedica a la dansa professionalment, a més de ser mestra. El càrrec suposa per a ella una alegria i una gran il·lusió.
- Com va saber que seria pregonera del Mercat Medieval i com va ser la seua reacció?
- Va ser una cosa curiosa, perquè jo estava a casa, en vacances de Nadal, el dia dels Innocents, i em va cridar l'alcalde, Jorge Rodríguez, per a comentar-me que anava a ser la pregonera del Mercat Medieval a proposta de la Junta de la Societat de Festers. Em va impactar bastant, primer perquè m'havien anomenat precisament a mi, i també, perquè, sent el dia dels Innocents, vaig arribar a pensar que en quina ràdio estaria eixint... (riu).
Però, molt bé, molt emocionada per poder participar en aquest acte de Festes, i he tingut molt de suport per part de la meua esquadra, de la meua família, de gent que ja ho ha fet i que em coneix... Estic molt contenta.
- Quina és la seua vinculació a les Festes d'Ontinyent?
- He eixit a Festes sempre, des que vaig nàixer. He sigut almogàver en la comparsa en la qual ix el meu pare fins als 18 anys. A eixa edat no tenia un grup per a eixir, i és quan part del meu grup d'amigues de tota la vida decideix eixir a Festes, i ens apuntem als Contrabandistes. He escrit també tots els anys en el programa de Festes.
D'altra banda, porte eixint a Festes ballant des que tenia 14 anys, he participat en el Mercat Medieval (que abans es feia en la Setmana Gran), he muntat coreografies del pregó, de Festes, etc. Això és perquè soc titulada professionalment en Dansa Espanyola i a més llicenciada en Pedagogia de la Dansa Espanyola. Realment, no he sigut primer tro, ni cap altre càrrec; sempre m'ha agradat participar en la Festa, però sense ser el cap visible.
- És a més mestra, és així?
- Sí, treballe en el col·legi Martínez Valls com a mestra especialitat Anglès. Vaig traure les oposicions quan vaig acabar la carrera. El meu primer destí va ser Xixona, i el segon el col·legi Martínez Valls. Pel matí treball en este centre, i algunes vesprades dóne classes de dansa en Òpera.
- Què significa el càrrec de pregonera del Mercat Medieval per a Vté.?
- Una responsabilitat, el primer, en un acte tan important; en un acte que tothom espera, en el qual tothom participa; a més, molta alegria i veure que, al meu treball, que està darrere, se li dona valor.
- En quin percentatge diria que està el pregó?
- Podria dir que està al 90%. Ara estem en el procés de llegir-lo en veu alta, veure els signes de puntuació, si hi ha repeticions, anar fent canvis. Fet està, ara és practicar-ho moltes vegades, perquè vulgues o no, el nervi... Encara que semble que no, no és el mateix llegir que eixir a ballar.
- Sense revelar detalls, què li agradaria transmetre amb el seu pregó?
- Vull que siga realment per i per al poble. A part que aquest pregó estiga vinculat a la festa morocristiana, pense que és un acte, un emplaçament, al qual acudeix tot el poble, no sols els festers. Llavors, és el que m'agradaria transmetre, que tothom se senta part d'eixe Mercat, no exclusivament els festers.
- Dins del Mig Any, a part del pregó, que serà especial enguany, té algun altre acte que espera amb especial il·lusió?
- Crec que en el Mig Any el que agafes amb ganes és el fet d'ajuntar-te amb la teua esquadra; és com dir “ja queda mig any”. És tornar a viure la il·lusió de les pròximes Festes. Molta gent de la meua esquadra viu fora, i és com una excusa per a tornar a trobar-se i compartir. En aquest Mig Any especial, elles estan molt contentes d'acompanyar-me i jo estic molt contenta de pertànyer a elles.
- Per a concloure, un desig per a aquest Mig Any.
- El meu desig és tornar a gaudir de les Festes, que la gent torne a viure-les al carrer, a compartir amb els amics, amb l'esquadra, i tornar a retrobar-se tots, lògicament, amb precaució. En definitiva, tornar a sentir la Festa.