El Museu de Prehistòria de la Diputació de València i l'Ajuntament de Moixent han celebrat la XIII edició de les jornades de portes obertes en el jaciment iber de la Bastida de les Alcusses.
La proposta s'ha desenvolupat al llarg del cap de setmana del dissabte 19 i diumenge 20 de setembre, entre els quals es van distribuir les deu visites guiades que estaven totalment reservades dies abans de l'esdeveniment.
Les jornades consistixen en una visita guiada amb diversos especialistes que expliquen les novetats dels projectes d'investigació d'este jaciment. Els avanços de l'exploració més recent han permés conéixer millor la gestió dels recursos en la capçalera del riu Cànyoles durant el període ibèric així com l'organització social d'este emblemàtic poblat.
Els participants en estes visites també han pogut conéixer de primera mà el tractament de conservació que es dóna a les estructures excavades i als objectes recuperats una vegada es traslladen al laboratori del museu situat en el Centre Cultural La Beneficència.
Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “l'avanç en la investigació posa en valor el treball realitzat des del Museu de Prehistòria de València i tot l'equip investigador, ajudant-nos a descobrir i valorar el nostre ric patrimoni arqueològic”.
Un jaciment icònic en un entorn natural
La Bastida de les Alcusses va ser en el segle IV a. C. una ciutat emmurallada situada en la part alta d'un dels promontoris de la Serra Grossa. Un paratge de gran valor mediambiental i paisatgístic.
Este jaciment és considerat com un dels més emblemàtics de la geografia valenciana i durant tot l'any s'oferixen visites guiades gratuïtes, de dimecres a diumenge al matí, per a donar a conéixer com vivien els habitants d'esta zona en el període iber.
Al poblat de la Bastida de les Alcusses s'accedix des del punt quilomètric 10,5 de la carretera CV-652, des de Moixent en direcció a Fontanars dels Alforins. És convenient concertar prèviament la visita.
Per a qui no conega el jaciment, val la pena endinsar-se en este bell territori poblat de vinyes, i on es cultiven uns magnífics caldos àmpliament premiats.