Dimecres passat finalitzava l'últim dels cinc tallers participatius que l'Ajuntament d'Ontinyent ha realitzat per a explicar l'esborrany del nou Pla de Residus domèstics d'Ontinyent, que suposarà grans canvis a partir del pròxim 2021, entre ells una major implicació ciutadana.
Els barris de la Vila, El Llombo, Poble Nou, San José, Sant Rafael, les urbanitzacions dels Aigües i El Pilar i disseminat, han tingut l'oportunitat de realitzar aportacions a aquest pla, sobre la base de les necessitats reals de cada zona.
Entre els principals canvis del nou pla es troba la desaparició dels contenidors dels carrers, excepte del de vidre, i la creació d'un nou per a tèxtil sanitari. A més, suposarà l'aplicació de sistemes d'identificació que eliminaran l'anonimat en el lliurament de residus, la qual cosa permetrà a l'Ajuntament la fiscalització personalitzada, amb les conseqüents bonificacions a la taxa per als que participen correctament i l'aplicació de mesures de control als que no participen. En aquest sentit, des del consistori destaquen que l'Ajuntament comptarà amb educadors ambientals per a informar i orientar a la població durant el procés de canvi.
L'Ajuntament d'Ontinyent ha comptat amb una empresa externa per a realitzar l'estudi de viabilitat tècnica del projecte, que encara no és definitiu, i per al qual s'ha realitzat un primer anàlisi territorial sobre la base de la densitat comercial i de població o la distància dels barris a la base logística, entre altres paràmetres. Sobre la base d'aquestes dades, es proposen dos models: el de recollida selectiva porta a porta, que s'aplicaria a la zona 1 (El Llombo, El Pilar, Poble Nou, San José, Sant Rafael, La Vila, Aigües i Pilar) i el model d'àrea tancada per a la zona 2, que comprendria la resta de casetes del disseminat. A més, també s'estableix un model especial per als comerços i restaurants de la ciutat.
Amb el sistema de recollida selectiva porta a porta dels residus, que afectarà a prop de 15.000 habitatges del nucli urbà i les urbanitzacions dels Aigües i El Pilar, els veïns hauran de segregar les escombraries que generin segons el tipus de residus i treure-la a la porta dels seus habitatges atès un calendari de recollida preestablert.
Es proposa que tot el no reciclable es recollisca de manera quinzenal; els envasos lleugers (plàstics, bricks, llaunes, paper d'alumini) dos dies a la setmana; el paper i cartó, un dia a la setmana; i la resta d'escombraries orgàniques, és a dir allò biodegradable com a menjar o restes de poda, tres dies a la setmana. Per al vidre, es mantindria el contenidor verd als carrers, per la qual cosa es podrà tirar els 7 dies de la setmana, i com a novetat, es crea un contenidor per a tèxtil sanitari, destinat a productes d'higiene íntima o bolquers, per exemple, que també serà al carrer.
Segons aquest primer esborrany, l'Ajuntament s'encarregaria de proporcionar cubs xicotets a cada unitat familiar amb un sistema d'identificació (que està encara per especificar, però que podria tractar-se d'un codi de barres o un lector) per a establir un control de participació i un mínim de qualitat.
Pel que fa a les empreses, menjadors escolars, residències, escoles, restaurants, etc., s'aplicarà un PaP (sistema de porta a porta comercial). A aquests establiments se'ls dotarà de galledes grans, també amb un sistema d'identificació, i el calendari en aquest cas seria un dia per als productes no reciclables; dos dies per als envasos lleugers; també dos dies per a paper i cartó; entre 4 i 6 dies per a l'orgànica; i un per a tèxtil sanitari. Per al vidre, hauran de continuar utilitzant els contenidors verds disposats al carrer.
Àrees tancades per a la resta de disseminat
En les zones del disseminat i urbanitzacions periurbanes (zona 2), que abastaria a prop de 4.000 habitatges, s'aplicarà un model de recollida en àrees tancades amb control d'accés i tancament electrònic amb identificació de l'usuari. D'aquesta manera, s'instal·laran en diferents zones, que no tenen per què coincidir amb la ubicació dels actuals contenidors, una espècie de casetes, recobertes de fusta, que tindran en el seu interior els diferents contenidors. Estaran disponibles els 7 dies de la setmana, les 24 hores, i cada veí del disseminat disposarà d'un sistema d'identificació per a poder accedir.
Es mantenen la resta de serveis
Al marge del nou Pla, es continuaran oferint els serveis de recollida de voluminosos; la recollida de poda; la recollida d'oli i roba; la neteja de contenidors i bosses abandonades; i el servei de ecoparc fix i mòbil.
S'ha de recordar que aquesta planificació no és definitiva, sinó que atendrà les peticions que es facin des de les diferents associacions veïnals i que es concretarà més endavant.
El nou Pla Local de Residus, que ha d'estar acabat abans de l'1 de gener de 2021 segons la normativa, atén l'obligatorietat de complir amb els objectius de reciclatge de les directives europees, i s'emmarca dins del PEMAR (Pla Estatal Marco de Gestió de Residus) i el PIRCVA (Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana).