La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori està implementant i restaurant caixes-niu en Zones d'Especial Protecció per a Aus, una eina que "afavoreix la cria d'espècies, en proporcionar-los un entorn propici i segur", segons va destacar el director general de Medi natural i Animal, Raúl Mèrida.

Durant la temporada de cria de 2023, s'han revisat totes les caixes-niu instal·lades a la Comunitat Valenciana i s'ha verificat l'ocupació d'aus per a dur a terme els estudis de prospecció, segons els diferents tipus d'espècies. "Per als anys següents, és necessari continuar amb les tasques de manteniment, especialment per a evitar l'ocupació de les caixes-niu per altres aus com els teuladins, estorneis o cornelles", va precisar Mèrida.

Aquests nius artificials solen ser de fusta i s'instal·len comunament en les Zones d'Especial Protecció per a Aus (ZEPA), al voltant de cases on s'han detectat majors problemes de conservació en els sostres. A més, les brigades Natura 2000 han construït, durant 2023, caixes-niu de ciment en murs de cases d'eines o en pals.

D'altra banda, el Grup d'Intervenció a Altura (GIA) dels agents mediambientals de la Conselleria de Medi Ambient ha realitzat el manteniment d'algunes de les caixes-niu situades en les diferents "ZEPA". Les principals accions que realitza aquest equip inclouen la substitució de caixes deteriorades per unes noves a les torres, la revisió de caixes instal·lades en sostres i la neteja de caixes de paret.