El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que la Generalitat suspén des de hui dilluns, 15 d'abril, el període de crema de marges de cultiu o d'eliminació de residus agrícoles o forestals mitjançant l'ús del foc fins al pròxim 15 d'octubre. Així ho ha anunciat el cap del Consell després de visitar el Lloc de Comandament Avançat (*PMA) de l'incendi declarat aquest diumenge en la Serra Ferrer entre Tàrbena i Xaló i que ha afectat fins al moment a 600 hectàrees, aproximadament.
Carlos Mazón ha avançat que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ja ha publicat la modificació del Decret 91/2023 pel qual s'avança prop de dos mesos aquesta mesura.
Així mateix, ha explicat que la modificació de la norma que regula la crema de residus agrícoles ve provocada per especials condicions de riscos d'incendis forestals en la Comunitat Valenciana com el notable dèficit de precipitacions, les temperatures inusualment elevades, els forts i reiterats vents terrals, l'elevat estrés hídric vegetació amb baix contingut d'humitat que facilita el foc i la falta de previsió de millora d'aquestes condicions.
Durant la seua visita al lloc de comandament avançat de l'incendi, el cap del Consell ha traslladat el seu agraïment a tots els efectius que estan treballant en l'extinció aèria i terrestre del foc “amb professionalitat, coordinació i de manera exemplar”.
Igualment, ha mostrat la seua solidaritat amb les persones desallotges per aquest incendi i ha reconegut la labor dels alcaldes dels municipis afectats pel foc en l'atenció a aquests ciutadans.
Respecte a l'evolució de l'incendi, Carlos Mazón ha demanat “cautela” encara que ha destacat que els serveis d'emergències que treballen en la seua extinció “coneixen cap a on pot evolucionar i s'està actuant a evitar una major propagació”.