L’Ajuntament d’Ontinyent va tramitar llicències d’instal·lacions d’energia d’energia solar o tèrmica per import d’1,3 milions d’euros en 2021, comptant amb una bonificació municipal a l’impost de construccions en un 95%. Així mateix, s’han triplicat els beneficiaris de la rebaixa al 50% de l’Impost de Bens Inmobles a indústries, comerços i particulars que instal·len sistemes d'aprofitament tècnic o elèctric de l'energia solar.
La regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, destacava “la bona resposta a les bonificacions verdes contemplades a les revisions de les ordenances municipals, dins l’aposta transversal per la Sostenibilitat que fa el Govern d’Ontinyent a les diferents àrees de gestió". En concret, les bonificacions al 95% de l’Impost de Construccions (ICIO) per a la implantació de sistemes d’aprofitament d’energia solar o tèrmica van incentivar un total de 149 actuacions que van suposar la inversió a la ciutat de 1.303.815,23 euros. La bonificació de l’ICIO va suposar per als promotors d’estes actuacions un estalvi de 42.113,23 euros dels 44.329,72 que haurien hagut de pagar sense la mateixa.
Pel que fa a la reducció en un 50% l’Impost de Bens Immobles (IBI) a particulars com a empreses que instal·len sistemes d'aprofitament tècnic o elèctric de l'energia solar (i que produïsquen a partir d'aquesta un mínim del 20% del seu consum energètic, durant un període de 4 anys posteriors a la instal·lació) , els expedients aprovats en 2021 arriben als 94, amb bonificacions per import de 54.619 euros. Natàlia Enguix explicava que “estes bonificacions són per a un periode de 4 anys, amb la qual cosa en 2022 arribarem a un total de 135 particulars i empreses beneficiaris que s’estalvien 71.393 euros gràcies a la seua aposta per l’autoconsum energètic, xifres molt superiors a les de l’any anterior, 41 beneficiaris amb bonificacions per import de 16.774 euros”, assenyalava.
A estes bonificacions cal afegir les concedides en 2022 a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), en les mateixes condicions (50% per a l’aprofitament tècnic o elèctric de l'energia solar, amb producció d’un 20% del consum energètic, durant un període de 4 anys), i que encara no es poden quantificar per estar obert el periode de justificació i tramitació.
La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, apuntava que “l’increment de beneficiaris d’estes ajudes demostra que es posible fomentar l'activitat econòmica, afavorir l'economia de families i empreses alhora que promoguem la transició cap a un model energètic més sostenible. Un treball que va ser precisament l'objectiu principal de l’Oficina d’Economia Verda que l’Ajuntament a posat a disposició de la ciutadania per tal d'assessorar sobre estes i altres qüestions relacionades amb l'autoconsum i la millora de l'estalvi energètic. El canvi de model és una qüestió global, però es pot actuar també des de l'àmbit local, i el Govern d’Ontinyent està demostrant-ho”, manifestava.