Un dels projectes guanyadors l'edició del procés “Ontinyent Participa” ha estat l'ampliació del pla d'ús del Pou Clar (el quart en nombre de vots amb 2.216). Aquesta intervenció inclourà la renovació de la cartelleria, el tancament dels accessos amb un vallat correcte i un control d'aforament mitjançant una App de reserves.
L'entitat que ha proposat aquest pla, Amics del Pou Clar, explica que fins i tot s'hauria de valorar la possibilitat d'instal·lar portes, per a controlar millor els accessos. Encara que el projecte està encara per concretar, una de les idees seria col·locar una porta en la rampa per la qual s'accedeix des de la CV-81, i deixar aquest accés com a zona de pas per a persones amb diversitat funcional o altres usuaris que necessiten facilitat d'accés.
La pandèmia es va sumar al problema crònic de massificació a l'estiu
Es tracta d'una manera de controlar els accessos, ja que si durant l'època estival de qualsevol any ha estat sempre difícil per la massificació, la situació de pandèmia ha complicat la situació encara més. En tancar-se piscines i altres zones de bany en les localitats dels voltants, Ontinyent es va convertir en focus d'atenció, així ho explica la presidenta de Amics del Pou Clar, Dolores Belda. Així les coses, encara que el paratge va començar l'estiu obert al públic amb restriccions, no es va poder evitar l'excessiva acumulació de persones en el recinte, que la gent saltés les tanques per a accedir i fins i tot que les apartessin ells mateixos per a entrar. El que inclou també el perill que suposa que els banyistes recorreguen la CV-81 buscant una entrada al paratge. Una aglomeració que van sofrir sobretot les casetes de les intermediacions del Pou Clar, els camins del qual els visitants utilitzaven per a aparcar, com a berenador, o el que és pitjor, com a abocador. Tot això va portar al tancament del paratge en agost. “És el millor que vam poder fer, perquè la situació era incontrolable”, apunten des de l'associació.
Per això, des de Amics del Pou Clar sol·liciten que aquest projecte incloga la creació d'una aplicació electrònica per a reservar plaça, la qual cosa permetria controlar l'aforament, al mateix temps que també es facilitaria la creació d'una base de dades de visitants, de manera que seria molt ràpid i efectiu el localitzar a un possible positiu. L'objectiu és que en pròximes temporades “poder evitar el descontrol de visitants i evitar que ens vegem obligats al tancament del paratge”, conclou Dolores Belda.