Aquest mes de gener es compleixen 30 anys del brot de gastroenteritis que va causar una intoxicació massiva a entre 2.500 i 3.000 persones a Ontinyent, segons un informe preliminar elaborat pel Centre de Salut comunitària àrea 16. Encara que la xifra publicada pels mitjans de comunicació va variar i alguns apuntaven a uns 500 afectats, la veritat és que van ser unes hores de molta incertesa a la ciutat.
Concretament, va ser el 31 de gener quan va esclatar aquest brot que va tindre com a origen la contaminació fecal en l'aigua de consum públic, procedent del pou del Barranc dels Tarongers.
Van ser centenars de ontinyentins els que van requerir assistència mèdica, fins al punt que el servei d'Urgències de l'hospital es va haver de reforçar d'un a tres metges de guàrdia i en els ambulatoris es van mobilitzar a tots els metges titulars, explicava a Crònica el regidor de Sanitat a aquells anys, Ricardo García. A més, aquella mateixa nit, Sanitat va enviar des de València una ambulància carregada amb medicines per a tractar les diarrees i els vòmits, donat que en les farmàcies de la ciutat s'havien esgotat.
Encara que en un primer moment es va tindre por que fora algun atac amb substàncies químiques, ja les primeres anàlisis van apuntar a la contaminació microbiològica. De fet, els posteriors informes que van analitzar l'aigua i l'estat dels pous van trobar com a causa la filtració, que va contaminar l'aigua i que va fer que la quantitat de clor que havia sigut administrada no fora suficient per a neutralitzar els agents nocius que van arribar a l'aigua amb la filtració.
El regidor de Sanitat va rebre la notícia d'una important quantitat de persones que acudien al metge amb els mateixos símptomes, en un primer moment, veïns procedents del barri de San José, però ràpidament apareixen casos en tota la ciutat, la qual cosa va fer sospitar que es tracta de l'aigua potable. Per això, ràpidament des de l'Ajuntament es va emetre una nota per a prohibir el consum d'aigua fins a esclarir els fets. Ja sobre les 9.30 del matí els primers anàlisis apuntaven a una contaminació microbiològica i no química. Poc després van arribar epidemiòlegs i tècnics de Sanitat ambiental per a realitzar enquestes en primer lloc i analitzar l'aigua de tota la xarxa després.
En una entrevista a Crònica, Ricardo García explicava que davant episodis de pluges fortes, s'augmentava la dosi de clor en els pous, però en aquesta ocasió, no s'havien registrat pluges fortes, per la qual cosa no s'havia augmentat la quantitat de clor.
A mesura que es va estendre la notícia, també es va disparar la venda d'aigua embotellada i també moltes empreses es van veure afectades per la falta d'assistència dels seus treballadors, així com també els col·legis van viure un dia amb moltes absències.
Millores per a evitar successos com aquests
El cas viscut fa 30 anys no s'ha tornat a repetir, ni fins i tot amb les importants pluges registrades els últims anys. Precisament, per a evitar-ho en febrer de 2021 es van executar obres en la coberta del Pou dels Tarongers, que presentava risc de col·lapse. Per això, les obres inicials, que anaven a tindre un cost de 297.124€ es van ampliar en més de 146.000 € per a solucionar el problema de la greu deterioració del forjat de la coberta del depòsit i la inexistència de capa de compressió. També es van executar obres d'impermeabilització i de millores en l'exterior. Aquest depòsit proporciona actualment el 60% del cabal constant de la xarxa de distribució d'aigua potable.
A més, dècades arrere també es va perforar un altre pou, en la zona del Torrater, de manera que són dos els que actualment proveeixen la ciutat.