L'Alzheimer és una malaltia creixent en l'actualitat. AFAO (Associació de Familiars i Amics de persones amb Alzheimer i altres demències) d'Ontinyent va nàixer fa 25 anys de mans de familiars que van voler lluitar contra esta malaltia.
L'envelliment de la població i la longevitat fan que augmente la possibilitat de patir una demència, tal i com expliquen des d'AFAO. No obstant, esta malaltia no es sols cosa de persones d'avançada edat, sinó que cada vegada més, afecta a població més jove. "Estem veient les dos coses: tenim persones majors, de 80-90 anys, i també persones joves, de 50-60 anys", afig Teresa Galiana. En este sentit, "no hi ha a curt termini una solució que indique que esta malaltia va a ser reduïda", afig per la seua part el president de l'entitat Vicente Pérez, per la qual cosa preveuen que la demanda va a seguir creixent.
En tots estos anys, esta associació ha anat creixent, tant en mitjans físics com assistencials, fins comptar amb el Centre de Dia Caixa Ontinyent i noves instal·lacions on s'ubica la Unitat Terapèutica, els tallers de memòria i els serveis de valoració neuropsicològica. A més de comptar amb el Servei d'Ajuda a domicili. En projecte queda un nou Centre de Dia en el barri de Sant Josep, els tràmits del qual estan paralitzats, segons informen des d'AFAO.
Demanda creixent
Des d'AFAO es mostren, per un costat, contents, per la ficada en marxa en 2020 de les noves instal·lacions del carrer Gaspar Blai Albuixech. Encara que, per altre costat, el sabor és agredolç, ja que la llista d'espera per als serveis està sent massa llarga, tal i com destaquen.
Tant és així que la Unitat Terapèutica ja està en procés d'ampliació. En l'horari de matí i de vesprada s'oferien 20 places, respectivament. Ara, l'objectiu és ampliar les places a 25 i, des de juny, s'estan oferint 10 places de tot el dia, atenent a les necessitats creixents de les famílies.
Per la seua part, en els tallers de memòria hi ha actualment 48 usuaris. Altre servei que oferix AFAO és el Servei d'Atenció a Domicili, "la demanda del qual ha augmentat considerablement en els últims anys", assenyala la directora d'AFAO, Teresa Galiana.
En total, atenen prop de 200 famílies a l'any afectades per tindre alguna persona pròxima afectada per esta malaltia, però asseguren que voldrien atendre més persones, perquè la societat ho demana. "Intentem estirar els serveis al màxim, per a que arribe al major nombre de persones, però tenim limitacions econòmiques, d'espai, personal, etc.", lamenta Teresa Galiana. De fet, des d'AFAO asseguren que en estos moments "estem desbordats", per la gran quantitat de demandes d'informació que han tingut en l'inici de curs.
Setembre, un mes especial
El mes de setembre és especial per AFAO, ja que se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer. I, este any ho serà més, ja que s'organitzaran activitats especials amb motiu del 25 aniversari de l'associació, entre elles un sopar de gala que este any tindrà lloc a l'Hotel Kazar el pròxim 23 de setembre. A més, s'han organitzat diferents xarrades, relacionades amb els camps de la neurologia, el dret o la fisioteràpia, per a familiars. Es tracta d'una manera de donar a conéixer els seus serveis i ficar en valor el paper d'estos professionals en el transcurs de la malaltia. "Els familiars necessiten el seu suport perquè és un procés llarg i sacrificat", comenta el president d'AFAO.
Sobre el treball d'estos 25 anys, Vicent Pérez fica en valor el treball d'aquells familiars que van iniciar AFAO. "És molt bonic vore com en aquell moment les famílies, l'Ajuntament, Caixa Ontinyent, empresaris...es van implicar en ajudes, viatges a València, firmes de convenis, etc.", destaca.
Per la seua part, Teresa destaca el creixement de l'associació. "Crec que som una entitat important que ha crescut de manera abismal", assenyala. Galiana fica en valor totes les juntes que han passat tots estos anys "de manera altruista per poder gestionar AFAO" i destaca "l'equip humà que hem anat creant, la seua sensibilitat i tracte, molt valorat per les famílies".
Per últim, ambdós mostren la seua voluntat de lluitar perquè "es mantinga la nostra essència: som un centre específic per a persones amb algun tipus de demència". Amb el nou sistema de concert social implantat per Conselleria "ens preocupa perdre la independència de treballar i seleccionar el personal, que ens puguen enviar persones amb una malaltia diferent a la demència, i perdre l'especialització, ja que cada malaltia és diferent. Volem que Conselleria respecte la nostra essència", conclouen.