Des de el passat mes de setembre, estan en marxa les obres de restauració de la muralla nord i millora de l’accessibilitat a la Vila, en Ontinyent. Una actuació a la qual es destinarà una inversió de 2.013.750€ del Programa de Conservació del Patrimoni Històric Espanyol, amb l'1'5% cultural.
L'arquitecte responsable de l'obra, Miguel del Rey Aynat, comenta que és un obra "molt complexa" i que estan treballant "en molts fronts amb solucions molt diverses". Per una part, estan estabilitzant-la en distints punts, per exemple el pati de la Casa de Cultura i el pati de la Casa Barberá. Fonts municipals consultades destaquen "la minuciositat i detall" amb el que s’està treballant i coincideixen en Aynat respecte a la complexitat de l'obra.
L'arquitecte explica que estan recopilant informació arqueològica en alguns punts, "donada la seua heterogeneïtat", és a dir, les diferents etapes històriques de cada part. L'objectiu és poder conéixer "la seua naturalesa i també el seu estat i condicions".
Una de les torres, la dels Albellons, ja estava projectada la seua recuperació, mentre que una de les novetats és que s'ha verificat l'existència de la segona torre, la de l'Esperó, després dels estudis realitzats durant la neteja de la zona. Concretament, s'han apreciat les restes de la seua base. L'arquitecte Miguel Aynat explica que "la seua existència ha de valorar-se com un referent històric i com a possible contrafort per a estabilitzar la part més inestable de muralla, després de la consulta al municipi i l'informe d'arqueologia".