- Ontinyent ha perdut el mes de febrer passat el servei de diàlisi, de manera que els pacients han de desplaçar-se a Xàtiva 3 dies per setmana, en un coxtext de pandèmia. Per què no s'ha evitat aquesta situació? No podria haver sigut possible trobar una solució per a evitar aquestes molèsties als pacients?


- Som conscients dels problemes que afecten els usuaris del servei de la diàlisi i de l'inconvenient que suposa el seu trasllat fins a l'Hospital de Xàtiva, però ara mateix no hi ha cap altra alternativa. No existeix cap possibilitat. Han existit converses entre aquesta Conselleria i els alcaldes i responsables polítics dels municipis afectats però, de moment, no podem donar una altra solució. L'única via per a solucionar aquest problema és la que possibilitarà l'obertura del nou Hospital d'Ontinyent l'any vinent.
-

Té vosté la sensació d'estar protagonitzant la pel·lícula ‘L'any que vivim perillosament’?


-Una cosa així. És clar que en una situació com aquesta no hi ha marge per a pensar en una mateixa. Tot ho ocupa aquesta crisi sanitària. Les nits i els dies. Tot el temps. La manera de viure. A tots ens condiciona i ens ha canviat la vida.
-

- En l'aspecte personal, li ha canviat la vida aquesta crisi?


- No en el caràcter o en la manera de pensar però sí, com tots, trobe a faltar la manera de relacionar-me socialment, amb la família...



- Com podem passar en tot just dos mesos de ser una de les regions d'Europa amb una taxa d'incidència més alta i, ara mateix, amb 34,6 casos per 100.00 habitants, convertir-nos en potser la regió del continent amb millors xifres enfront de la pandèmia?


- Les xifres actuals són el resultat l'esforç col·lectiu de tota la societat valenciana i, també, de les conseqüències d'un conjunt de mesures que s'han aplicat durant tot aquest temps. Cal recordar que la Comunitat Valenciana porta quatre mesos de confinament perimetral, que hem tancat durant un període l'hostaleria i la restauració, que hem reduït la nostra activitat social, que no es produeixen esdeveniments multitudinaris, ni activitats que suposen grans aglomeracions ni celebracions festives. Tot aquest sacrifici, tot aquest compromís de la societat valenciana cap a les mesures adoptades ha sigut clau i determinant. Jo estic molt orgullosa de la resposta que ha donat la societat valenciana i crec que aqueix sentiment ha de fer-se extensible, hem d'estar molt orgullosos els valencians pel que hem aconseguit entre tots i haver-nos convertit en l'única regió d'Europa que hui dia presenta aquestes dades”.


- En tot cas, ara, tot apunta al fet que haurem d'afrontar l'arribada d'una quarta ona, en quina situació exacta ens trobem?


- Abans del pont de Sant Josep ja havíem implantat les mesures restrictives. Més de 15 dies després d'aquesta festivitat hem comprovat com el comportament de tota la societat valenciana ha sigut excel·lent i hem superat bé aquella data. Ara, ens falten els efectes de la Setmana Santa, encara ens queden uns dies per a comprovar quines són les conseqüències. Però, en tot cas, si existira un repunt de les dades, tenim un cert marge de maniobra perquè ens hem situat en xifres molt baixes. Aqueix marge ens permetria adoptar, si fóra necessari, noves mesures per a frenar la incidència. D'altra banda, el procés de vacunació s'està duent a terme sense tindre tensat el nostre sistema sanitari i això, sens dubte, també és positiu.
-

Quin missatge pot donar a tots aquells ciutadans que s'han vacunat amb la primera dosi de AstraZeneca i, ara, es veuen immersos en la incertesa que s'ha creat al voltant d'aquesta marca?


- Crec que no haurien d'existir motius per a aqueixa incertesa perquè tots els controls estan funcionant. I em referisc al fet que tenim suficients mecanismes de vigilància per part d'experts i científics que revisen els processos i efectes que estan tenint les vacunes. Però, a més, la gent que ha rebut aqueixa primera dosi, com és el cas dels professionals dels centres docents, han de tindre clar que, en aquests moments, ja disposen d'un 76% de protecció segons tots els estudis que hem conegut, i també s'han convertit en una barrera perquè el virus no es continue estenent. Veurem si és fonamental que aquestes persones reben la segona dosi o si serà suficient amb la qual ja tenen inoculada. Però, en tot cas, serà una decisió que estarà avalada per criteris tècnics i científics.
Entenc que existeixen missatges que poden induir a la contradicció, però nosaltres som rigorosos. Estem en una època en la qual tots opinen sobre tots els temes i aqueixa circumstància pot crear confusió. El que jo recomanaria, sempre, és acudir a les fonts oficials, al Ministeri i a les administracions.
-

- Amb tot el que està succeint respecte al procés de vacunació, considera possible que arribem a l'estiu amb el 70% de persones immunitzades?


- El Ministeri de Sanitat diu que sí. Jo confie en eixa percepció. Però sé que només serà possible si el pla de vacunació es compleix. Sóc realista més que optimista. Perquè s'aconseguisquen els objectius ha de mantindre's la regularitat en la recepció de les dosis i els compromisos adquirits per les farmacèutiques, aspectes que no depenen de nosaltres. Amb la informació de la qual dispose ara puc dir que sí, que s'aconseguirà aqueix objectiu de tindre un 70% de la població vacunada, almenys a la fi de l'estiu”.


- La pregunta següent és conseqüència directa. Si s'aconsegueixen aqueixos objectius, podrem plantejar algun tipus de festes?


- No podem anticipar-nos perquè tot dependrà de si s'aconsegueix aqueix 70% de població vacunada. Cal tindre clar que, en aquests moments, està prohibida qualsevol tipus de celebració festiva. Les festes signifiquen tindre un contacte físic, social. Les festes són sempre al voltant de taula i matell, són menjades i xarrades, unió i encontres. Tots aqueixos elements que componen les nostres festes, encara, no són possibles. Encara és prompte per a augurar que podem celebrar algun tipus de festes sense mesures. Seguirem la situació, a veure com es desenvolupa. És possible que a partir de juny/juliol puguem veure la possibilitat d'alguna mena de celebració festiva. Tot estarà en funció de la població que ja tinguem immunitzada, però potser podem plantejar coses.