Aquest dimecres, el grup municipal Compromís per Ontinyent ha registrat un prec a l'Ajuntament d'Ontinyent en el qual proposa estudiar la incorporació de la cúpula de l'antiga empresa Paduana al nou Museu del Tèxtil, que es troba en procés de licitació de la segona fase de les obres de rehabilitació de l'antiga fàbrica de Revert. En aquest escrit, el portaveu del grup valencianista, Nico Calabuig, i la regidora M. Àngels Moreno, han destacat la importància d'aquest element patrimonial, que va estar col·locat originàriament al Palau dels Vilaragut de València, fins que als anys 50 del segle XX va ser adquirida per José Simó i incorporada al vestíbul de l'empresa Paduana d'Ontinyent. Posteriorment, l'any 2006 la família Simó la va regalar a l'Ajuntament d'Ontinyent abans de la demolició de l'edifici.
En paraules del regidor i portaveu de Compromís per Ontinyent, Nico Calabuig, "el procés de licitació de la segona fase de les obres del Museu del Tèxtil Valencià és una bona oportunitat per debatre i estudiar la incorporació de la cúpula de Paduana en el sostre d'aquest nou espai cultural de la nostra ciutat. Diferents entitats de la societat civil, persones estudioses del Patrimoni, i fins i tot la família Simó, que la va regalar a l'Ajuntament en l'any 2006, han assenyalat aquesta possibilitat en diverses ocasions. Pensem que és una proposta molt interessant per tal de visibilitzar i fer accessible a tota la ciutadania un element com aquest, i per això ens sumem a la petició".
"La història d'aquesta cúpula, que va presidir durant cinc dècades el vestíbul d'una de les fàbriques tèxtils més importants d'Ontinyent i de tot l'Estat, com ho va ser Paduana, justifica la seua possible presència futura en el museu dedicat al tèxtil de la nostra ciutat i el País Valencià. Per una banda, permetria admirar un patrimoni llegat a l'Ajuntament, i per tant a la ciutat, així com donar-li un nou ús, posant en valor la seua vistositat, i aportant un nou atractiu a aquest espai museístic. Per altra, transmetria un punt de vista històric i exemplificaria el creixement que la indústria tèxtil va portar a la nostra ciutat", ha exposat Calabuig.
La regidora i portaveu adjunta, M. Àngels Moreno, ha apuntat que "pensem que aquest element ha d'estar sí o sí en el futur museu. Per això, si algun impediment tècnic impossibilita la seua ubicació com a cúpula al sostre, proposem que s'estudie la seua incorporació com a element expositiu dins les instal·lacions del museu. A través de les investigacions fetes per l'historiador ontinyentí Josep Gandia Calabuig podem saber dades com que va estar elaborada per l'empresa Maumejean Hermanos, que ha fabricat cúpules com la de l'edifici de Correus de València o el mateix vestíbul de l'Ajuntament de València, la cúpula de l'Hotel Palace de Madrid o les vidrieres de la Basílica de la Verge dels Desemparats. Ontinyent té un gran privilegi de comptar amb una cúpula fabricada per una empresa tan prolífica, i cal que la posem en valor mostrant-la als seus propietaris: la ciutadania d'Ontinyent".
"Com sempre, traslladem aquesta proposta al govern municipal amb una intenció constructiva, per tal de fer la nostra aportació a la segona fase de les obres del Museu, i intentar que s'estudien totes les vies possibles per a recuperar un element patrimonial i fer-lo accessible a la nostra ciutadania i visitants. A més, les nombroses veus que s'han manifestat a favor d'una iniciativa com aquesta fan necessari que s'òbriga un debat seriós al respecte i s'intente donar cabuda a aquest projecte. Fa anys que la cúpula està desmuntada i guardada. És hora que torne a lluir", ha conclòs Moreno.