El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha confirmat la inclusió del Meló d’Or d'Ontinyent en la llista de Varietats de Conservació d’Espanya. Una acció que va ser sol·licitada per l’Ajuntament, al marc de l’impuls que el consistori ve donant al producte amb el suport de la Universitat Politècnica de València (UPV), que va ficar en marxa fa tres anys el projecte d'investigació 'Posada en valor del Meló d’Or d’Ontinyent', finançat per la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat Valenciana.
Esta distinció contribuirà sobretot a dinamitzar este producte, la producció del qual no és capaç de satisfer la demanda actual que hi ha només en la ciutat d'Ontinyent" així com a la seua protecció, ja que passarà a convertir-se en una varietat "tutelada pel Ministeri, que vigilarà perquè es conserve, i que cap empresa puga registrar-la com a varietat", explicava Salvador Soler, investigador del Grup de Conservació i Millora de Varietats Tradicionals de l'Institut COMAV de la Universitat Politècnica de València.
A més, servirà per "protegir els drets dels agricultors que el cultiven", afegia la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandía, ja que "cultivar este producte no és una tasca fàcil", ja que li afecten les plagues de conills, així com malalties i és molt sensible a les adversitats meteorològiques. Este reconeixement permetrà a més accedir a ajudes, tant autonòmiques com estatals, encara que no de manera directa, explicaven Soler i Gandia, sinó mitjançant la creació de l'Associació de Productors de Meló d'Or, que "està a punt" de ser una realitat. La creació d'esta entitat té també per objectiu aconseguir augmentar el nombre de productors, que pel moment ha passat de 4 i ara són 7, explicava Soler, i que el Meló d'Or d'Ontinyent es produisca "no sols a Ontinyent, sinó també en altres municipis de la comarca". De fet, s'ha flexibilitzat el reglament, que abans sols permetia productors d'Ontinyent, per obrir-ho a la comarca.