L’empresa Explotación, Servicios y Proyectos La Escalera S.L., situada a Ontinyent, ha aconseguit el primer premi al millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic de la Comunitat Valenciana en la IV edició dels premis organitzats per l’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO) i el Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV)
Es tracta del AOVE ecològic La Escalera, un cupatge de les varietats arbequina, grossal autòctona i changlot real, el resultat de la qual és un oli amb aromes a fruita i herba recentment tallada.
La Escalera és un oli suau en boca amb notes de fruita, poma verda, tomaca i tomaquera, figuera i ametles amb al final un toc d’amarg i picant. Fins al 2021, ESAO mai havia col·laborat amb cap entitat certificadora per a organitzar els seus guardons i posar en marxa una categoria especial com la de la categoria de millors olis ecològics certificats pel CAECV.

Recuperació d’un projecte
Parlar de La Escalera és fer referència a un projecte de manteniment del patrimoni, amb vincles emocionals i familiars a la comarca valenciana de la Vall d’Albaida, en un entorn amb un paisatge natural amb espècies i plantes aromàtiques autòctones. L’empresa guanyadora del primer premi treballa a obtindre un sòl fèrtil a través del creixement d’herbes espontànies i mètodes d’agricultura ecològica, amb l’objectiu de tindre un ecosistema natural on els cultius cresquen de manera sana.