L'oli d'oliva verge extra s'està convertint en un vertader or líquid, ja que les contínues pujades de preus han fet que la seua compra habitual siga pràcticament insostenible. Els agricultors atribueixen esta pujada a la falta d'oli i a l'increment de la demanda. Una garrafa de 5 litres té actualment un preu a Ontinyent de 40€, segons dades de la Cooperativa de la localitat, el que suposa un 60% més que fa un any, quan el preu de la garrafa se situava en uns 25€. "Hem tingut diversos mesos de pujades continuades", expliquen des de la Cooperativa, fins a aconseguir-se el preu de 8€ el litre, continuen.
Atribueixen este augment de preus al fet que Andalusia no va tindre collita l'any passat. "Això va augmentar els preus a nivell nacional", expliquen. "A això se suma un augment de la demanda", afigen. Un preu que des de la mateixa Cooperativa consideren que "no es pot mantindre", destaquen. "Són preus de mercat. Esperem que se suavitzen en les pròximes collites", postil·len.
En el cas d'Ontinyent preveuen que la collita "estiga prou bé, que siga moderada. Que no siga el desastre de l'anterior", expliquen des de la Cooperativa. No obstant això, encara no es poden calcular els quilos d'oliva, ja que queden per davant setmanes en les quals la pedra podria danyar alguns dels cultius. Es preveu que al novembre comence la collita en la zona.

Poques reserves
A més, a causa de l'escassetat d'oli, hi ha cooperatives que s'estan quedant sense reserves, tal com expliquen des de la Cooperativa. En el cas de la d'Ontinyent, de moment, estan aguantant amb les reserves d'oli que tenen i esperen poder ajuntar una campanya amb l'anterior.