- Quin és el balanç després d'aquestes tres setmanes en la fase 1?
- L'expectativa era continguda inicialment; unes opinions deien que els bars s'omplirien a poc a poc, unes altres que s'omplirien prompte...I la realitat ha sigut que han obert pocs bars però sí que s'han massificat una mica. És a dir, els establiments que han obert han treballat.
- Quants bars i restaurants han obert en la fase 1?
- En la primera setmana van obrir al voltant d'un 20% d'establiments, en la segona setmana va obrir algun més, encara que pocs; i aquesta setmana anaven a obrir alguns més, però s'ha retardat per no passar a la fase 2. A partir de la setmana que ve serà quan hi haja una obertura més generalitzada. Durant aquest temps de tancament hi ha molts locals que han aprofitat per a fer xicotetes reformes, per a reestructurar-se, actualitzar-se i adaptar-se.
- Per què han obert tan pocs bars?
- Alguns no han obert perquè no els ha compensat per no tindre terrasses o no tindre suficient espai. Això és un hàndicap principal. Els locals que sí han pogut comptar amb llocs més amplis com el parc Vicente Andrés Estellés, l'Àrea 20, la plaça Concepción, etc., sí han pogut treballar sobre la base de la normativa.
- La demanda sol ser més entre setmana o el cap de setmana?
- La diferència d'entre entre setmana i el cap de setmana continua sent la mateixa. Sí que es va notar que en els primers dies durant la setmana hi havia més moviment perquè la gent tenia ganes d'eixir, però crec que a mesura que vagen passant les setmanes i obrint més locals els clients s'aniran repartint. Però el cap de setmana la gent ix.
- Quin és l'horari de tancament?
- El tancament màxim per horari en terrasses a Ontinyent és a la 1.00 de la nit. En aquest cas, els locals poden estar oberts fins a eixa hora.
- Com està sent el dia a dia dels treballadors?
- Ens hem adaptat reforçant el personal i fent un esforç en tot el tema d'higiene i protocol de treball, i de proveir als treballadors de les mesures adequades. Crec que els locals i els treballadors a Ontinyent en general estan adaptant-se bastant bé. La màscares és veritat que són molestes quan estàs treballant, però hi ha màscares tècniques que faciliten el treball, que hem posat a la disposició del personal. Entenem que en aquests moments són mesures necessàries, i intentem reforçar les plantilles per a repartir el treball i no sobrecarregar.
- Quin serà el panorama de cara a la setmana que ve?
- Es preveu una obertura bastant significativa de locals que fins ara no havien obert pel pas a la fase 2. Preveiem que s'obriran bastants locals de format de menjador intern. La normativa permetrà al voltant del 30% d'aforament interior i un 50% a la terrassa.
- Com creuen que afectarà la suspensió dels Moros i Cristians a l'hostaleria?
- No ho sabem. Ontinyent és un lloc on els Moros i Cristians ofereixen una sèrie d'actes durant uns mesos que proporcionen uns ingressos importants que no es donaran, per tant, no sabem si hi haurà fugida de gent a les costes o si es quedaran a la ciutat a gaudir dels bars i de l'entorn. No podem pronosticar res clar. El que sí que podem pronosticar és que quan tots els bars i restaurants òbriguen no hi haurà suficient mercat perquè se sostinguen. Ja hi ha estudis a nivell nacional que preveuen un tancament al voltant del 20% d'hostaleria del país. Crec que a Ontinyent serà una cosa diferent, però la situació és incerta.
- Tenen xifres de treballadors recuperats després de la reobertura?
- Els locals que estan obrint ho fan sobre la base del percentatge que necessiten. S'hauran recuperat entorn del 30 i 50% de la plantilla d'eixe 20% de locals que han obert. Els primers a obrir sí que crec que hem recuperat a la gent d'una manera més massiva, però no crec que siga la dinàmica general, perquè aniran obrint-se locals a poc a poc i els treballadors aniran recuperant-se també de manera progressiva.
- Quines creu que són les claus per a recuperar-se de la situació? Quin paper té l'administració local?
- Les claus per a mi són que es reactiven totes les empreses en la mesura que siga possible perquè la roda arribe a tots al més prompte possible. Sabem que l'economia és circular i quanta menys inactivitat hi haja la roda menys es frena. Crec que tots hem de realitzar un xicotet esforç en la mesura del possible i reprendre l'activitat prenent les mesures adequades.
Quant a l'Ajuntament d'Ontinyent estem contents, perquè estan escoltant-nos. Està duent-se al dia la necessitat del sector a nivell de normativa i coordinació de mesures perquè tots puguem desenvolupar l'activitat, ja que cada local té la seua particularitat.
“La clau és que reactiven totes les empreses i la roda torne a girar”
Després de passar tres setmanes en fase 1, des d'AHVAL el seu president, Jordi Martínez, explica com el sector està adaptant-se a la nova situació