L'arribada de la primera dosi de la vacuna a la residència San Francisco ha portat una mica d'esperança. Encara que la immunitat de grup encara tardarà, esperen que la vacuna puga suposar almenys un xicotet respir tant per als usuaris, com per als treballadors
- Com ha sigut el dia a dia d'un any tan difícil?
- Ha sigut un any molt complicat. En un primer moment, es tractava de posar una barrera al virus: tancar la residència i que no entrara ningú. Però des de maig, ens vam dedicar a intentar combinar la situació, amb un balanç entre la seguretat i la vida i salut mental dels residents. Hem fet eixides en grups xicotets, passejos... Sempre amb els professionals del centre.
- Des de quan es decidix que els residents no tinguen visites?
- Ha anat a temporades. Al principi vam tancar a ‘calicanto’, després vam permetre fer les visites en la porteria, els familiars des de fora i els residents des de dins, separats amb un cristall, la qual cosa va alleujar un poc la situació. La visites més “pròximes” que s'han permés han sigut en recepció, asseguts en una taula, amb una mampara a metre i mig de distància. No han sigut visites com a tal... Hi va haver un moment en el qual sí que vam deixar fer visites als familiars de residents més afectats per Alzheimer, perquè els tocaren un poc les mans, però amb molta precaució, amb guants, higiene, mascareta... però han sigut dies molt puntuals.
- Com han afrontat els continus canvis de normativa?
- Des de finals d'abril o maig les coses ja estaven un poc més clares en els protocols de Conselleria de Sanitat, i hem anat acollint-nos a les mesures de la situació epidemiològica en la qual estàvem.
- Respecte al personal, els reemplaçaments, les baixes, ha suposat contractar més gent?
- La despesa extra en aquest últim any de covid ha sigut de prop 100.000€ per a la residència, una despesa importantíssima que hem tingut en material, però sobretot en personal. Treballem per plantes i tenim personal fix en cadascuna, a manera de grups bambolla, això ha significat augmentar un 30% la plantilla, les hores de treball, i després està el tema de les substitucions i les baixes. Quan algun treballador ens diu que ha tingut contacte amb un positiu, eixa persona per precaució no ve a treballar. Tot això significa substitucions, més personal...
- Com es cobriran aquestes despeses extra?
- Conselleria ens ha atorgat una subvenció directa de 31.000€ que pràcticament hem emprat en el pagament d'una paga extraordinària al personal per productivitat o per perillositat, que es va pagar el mes d'abril a tots els treballadors. De 100.000 hem cobert 30.000, la resta ens toca cobrir-lo a nosaltres. La residència és una associació, i hi ha anys bons i altres que no, i 2020 ha tocat que siga un dels dolents.
- Quant a la vacunació, quants residents i treballadors van rebre la primera dosi?
- Va ser el dissabte, 9 de gener. Es va fer ple en usuaris, uns 68, excepte algun cas per hospitalització, però al final serà el 100% el que es vacunarà. Dels treballadors, s'ha vacunat pràcticament el 90%, excepte 3 o 4 que no han volgut.
- Quina va ser la sensació després de rebre la vacuna?
- La que tots els experts estan comentant. Tardarem a aconseguir la immunitat de grup, per la qual cosa la situació general no variarà molt. Estar vacunats igual no garanteix que no anem a agafar la infecció, però sí que la simptomatologia siga més lleu, o la transmissió menys forta. La vacuna ens dóna una certa tranquil·litat, però per a normalitzar la vida del centre com abans del covid-19 crec que encara tardarem.
- Passarà factura a nivell psicològic als usuaris aquesta situació?
- Els que més estan patint el confinament són ells. Els altres ho han pogut passar mitjanament tranquils, hem pogut eixir, alguns s'hauran anat de vacances, però ells no. A nivell ja no sols psicològic, sinó també físic, està passant factura. Han tingut dies d'aïllament total a les habitacions. Quan vam passar el brot, van estar entre 7 i 10 dies completament tancats en quatre parets. No va ser un aïllament a casa, en el qual podies eixir al balcó o a comprar. Ací estaven aïllats completament. Ho han estat passant molt malament. Hi ha persones que estan acusant major deterioració física i psicològic.