El passat dia 15 va començar el termini per a sol·licitar l'Ingrés Mínim Vital, una nova prestació de la Seguretat Social, una administració que manté tancades les seues oficines a Ontinyent. Segons explica la coordinadora d'Igualtat i Govern Obert i primer tinent d'alcalde, Natalia Enguix, el fet que el Govern haja tret aquesta ajuda és positiu, perquè era una una cosa llargament demandada des de fa temps, però l’IMV no ha vingut acompanyat de les mesures necessàries perquè les persones que ho necessiten el puguen sol·licitar i per això, estan sent els ajuntaments els que, a través dels seus Serveis Socials, estan redoblant esforços per a ajudar a tramitar eixe IMV a les persones més vulnerables, especialment aquelles que no tenen accés a internet ni ordinador a casa, per a intentar pal·liar l'anomenada “bretxa digital”, o simplement, perquè per motius d'edat, necessiten ajuda en la tramitació. En el cas d'Ontinyent, només a través de l'Ajuntament es calcula que seran unes 300 persones les que tramitaran aquesta ajuda. La xifra correspon a aquelles persones usuàries de Serveis Socials a les quals se'ls ha concedit ajudes d'emergència social o la Renda Mínima Valenciana. A aquests 300 caldria sumar la d'aquelles persones que tinguen dret al IMV sense ser usuaris actius de Serveis Socials.
La posada en marxa de l‘IMV ha contribuït a col·lapsar Serveis Socials i més en un context d'emergència social derivada de la pandèmia que ha obligat a redoblar esforços els últims mesos, explica Enguix.
La primera tinenta d'alcalde explica que atés que l’IMV és una prestació estatal, hauria de ser tramitada a través de les oficines de la Seguretat Social, però actualment en el cas d'Ontinyent l'INSS té les seues portes tancades i l'atenció telefònica és molt difícil o no funciona.
Prova del col·lapse que unes ajudes com el IMV poden generar és que el primer dia que va entrar en vigor, el dilluns, es van formar importants cues a l'Ajuntament per a sol·licitar certificats d'empadronament. El volum de sol·licituds ha sigut tal que en l'oficina del Registre s'ha assignat a una persona dedicada exclusivament a l'emissió d'aquests certificats.
Enguix adverteix que tota aquesta situació està suposant una tornada al model d’assistència que predominava fins als anys 80, però que actualment s'havia superat, per a entendre Serveis Socials com un dret de la ciutadania al mateix nivell que l'educació o la sanitat pública i que no sols comporta la tramitació d'ajudes econòmiques, sinó que Serveis Socials ofereix acompanyament i assumptes com la dependència, els acolliments, menors, etc.

L'Ajuntament atorga 923 ajudes de primera emergència entre març i juny
Una prova de les dures conseqüències de la pandèmia està en l'important increment d'ajudes de primera necessitat concedides per l'Ajuntament d'Ontinyent. Així, entre març i juny, han sigut 963 les ajudes concedides, per un total de 123.000 euros, i s'ha atés 232 menors (amb el programa Menjar a casa) amb un cost de 64.000 euros durant la pandèmia. La previsió és que entre juliol i novembre el consistori destine 337.000 euros a Ajudes d'Emergència Social i ha previst també 48.000 euros per als mesos de juliol i agost, a l'espera de confirmar els detalls de l'inici del pròxim curs escolar.
En total, els 187.000 dedicats entre març i juny, més els 337.000 previstos entre juliol i novembre en ajudes de primera necessitat i els 48.300 de Menjar a casa entre juliol i agost suposaran un total de 572.000 euros, xifra que duplica els 264.000 de l'any anterior