L’Ajuntament d’Ontinyent va a iniciar l’execució d’una actuació municipal subsidiària en un edifici protegit del carrer Santa Rosa número 24, davant la inacció continuada de la seua propietat. Aquesta nova intervenció, que suposarà una inversió propera als 100.000 euros, s’emmarca dins del Pla de Xoc municipal contra la degradació del centre històric, i s’afegeix a altra aprovada a l’última Junta de Govern Local per enderrocar parcialment i consolidar l’edifici situat entre la placeta de l’Escurà i el carrer Arquebisbe Segrià, en aquest cas adquirit prèviament per l’Ajuntament.

Des de la Regidoria de Territori, el regidor Óscar Borrell ha explicat que l’actuació en Santa Rosa nº 24 té com a objectiu “continuar sanejant el barri del Poble Nou i garantir la seguretat i dignitat urbana d’aquesta zona emblemàtica de la ciutat”. L’edifici afectat, datat en 1880 i que conserva un escut nobiliari de pedra llaurada a la seua façana, és una construcció de tres altures que es troba catalogada com a immoble protegit per l’ordenament municipal. Segons s’ha publicat a la Plataforma de Contractació de l’Estat, les obres consistiran en la substitució de la coberta, adequació de mitgeres, conservació de façana i demolició de la part posterior de l’edifici, tot amb la finalitat de millorar la seua seguretat i estabilitat estructural.

Aquesta nova actuació s’afegeix a altra ja realitzada en 2023 per garantir l’estabilitat estructural de l’immoble, quan l’Ajuntament va haver d’intervindre d’urgència després del col·lapse parcial de la coberta al mes de juny. Aquella primera fase, amb un cost pròxim als 20.000 euros, va incloure l’enderroc controlat de la coberta en mal estat, la retirada d’enderrocs, l’apuntalament de l’estructura de fusta i la col·locació d’una estructura provisional d’acer per protegir l’interior de l’immoble.

Tal com ha recordat el regidor, la inacció de la propietat ha motivat aquestes intervencions, malgrat haver rebut requeriments municipals. En aquest cas, com en d’altres, la tramitació resulta complexa: molts immobles presenten multipropietat o són difícils de localitzar, i cal recórrer a instàncies judicials per garantir la seguretat pública.

Borrell destacava que “esta actuació és una mostra més de l’esforç que està fent l’Ajuntament per revertir la degradació urbana i donar resposta a la ciutadania”. El regidor recordava que només al llarg de 2024, el consistori va aprovar una inversió global de més de 300.000 euros en execucions subsidiàries, actuant en immobles ubicats en els carrers Maians 40, Tomàs Valls 20, Cantereria 35 i Sant Pere 2, a més del cas de Santa Rosa 24.

Altres actuacions de regeneració urbana al Poble Nou
Per altra banda, l’última Junta de Govern Local ha aprovat la proposta d’actuació en l’edifici situat en la placeta de l’Escurà, 5 i Arquebisbe Segrià, 10,  prèviaments adquirits per l’Ajuntament, i que invertirà prop de 135.000 euros en treballs de demolició parcial i consolidació. Borrell explicava que en aquests immobles, que estan situats prop de l’església de Sant Miquel, “s’actuarà mantenint la part que dona a la placeta de la Policia Nacional, al temps que s’enderroca la part de darrere, que cau al carrer Arquebisbe Segrià i és la que es troba en pitjor estat, per a eliminar el perill i esponjar la zona més pròxima a l’església de Sant Miquel.

De la mateixa manera, Borrell recordava que “l’aposta per la regeneració Urbana en Poble Nou està sent molt gran, estem treballant en un Pla de Regeneració al barri del Poble Nou que suposarà una inversió prevista de 1’5 milions d’euros de la Diputació de València, que enguany inclourà expropiacions per valor de 415.000 euros de vivendes en el carrer Teixidors. La idea és expropiar habitatges i demolir-los quan siga la millor opció, per tal d’anar creant nous espais oberts i places públiques”, assenyalava.