'Obert per obres' és un programa de rutes guiades que oferirà l'Ajuntament d'Ontinyent per donar a conéixer les obres que s'estan realitzant en la ciutat des del punt de vista tant històric com arquitectònic. 
Els itineraris, que s'iniciaran el pròxim 21 de maig, seran: 'La memòria de l'aigua' i 'Un passat ple de futur'. La vessant històrica de les rutes la realitzarà l'equip format pel cronista oficial de la ciutat, Alfred Bernabeu; el professor Manolo Requena i Ignasi Gironés, de l'Institut de Restauració del Patrimoni. La part tècnica del programa estarà a càrrec dels arquitectes Baldo Molinero, Sari Calatayud i Silvia Párraga. Cadascuna de les visites estarà guiada per una persona de l'àmbit de la història i altra de l'arquitectura, per a poder "combinar en una sola visita estes dos vessants", explicava l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez, qui estava acompanyat per l'arquitecte Baldo Molinero i pel cronista oficial de la ciutat, Alfred Bernabeu. 
En la ruta de 'La memòria de l'aigua' "explicarem l'evolució de les construccions de la canalització de l'aigua en la ciutat", assenyalava l'arquitecte. Així, este itinerari descobrirà, entre altres coses, les obres de conducció d'aigua en Benarrai; i la barbacana, a la qual es podrà accedir amb mesures de protecció. Per la seua part, el cronista afegia que esta ruta "té en comú el pas de l'aigua des de Benarrai fins el Pont Vell, una memòria de l'aigua que no oblida i que ha causat inundacions al llarg dels anys", assenyalava. Este itinerari es podrà realitzar els dissabtes 21 de maig, i 4, 18 i 25 de juny. També dimecres 25 de maig, i el 8 i 22 de juny.
La segona ruta, 'Un passat ple de futur', recorrerà la ciutat "a través de les infraestructures que han anat variant al llarg del temps, i que, en el cas del Pont Vell o la Muralla de la Vila, han sigut redescobertes", explicava el primer edil. Esta ruta visitarà zones com la plaça Concepció, el Museu del Tèxtil, el col·lector, el Molí Descals, el Pont Vell o la Muralla de la Vila. Baldo Molinero remarcava que obres com les del col·lector "tenen una complexitat que és interessant de conéixer". Per la seua part, Alfred Bernabeu afegia que en estos últims anys estem assistint a una "transformació radical" de la ciutat quant a infraestructures que "serà interessant de conéixer". Esta ruta es podrà realitzar dissabtes 21 o 28 de maig, i l'11 de juny. I dimecres 1, 15 i 29 de juny. 
L'objectiu serà realitzar-les en maig i juny, per evitar els mesos de calor de juliol i agost, amb possibilitat d'ampliar-les en cas que tinguen demanda. Per a reservar plaça, es deurà telefonar a l'oficina de Turisme, i es deu tindre en compte que seran grups d'entre 15 i 20 persones, ja que en zones com la barbacana hi ha un nombre màxim de persones que poden entrar.