El Pla de Modernització Digital que està implementant l’Ajuntament d’Ontinyent continua efectuant canvis per a una millor i més eficient gestió. Després de crear recentment una nova xarxa de fibra òptica entre edificis públics que ha suposat la instal·lació de 7’5 km de cablejat, el consistori ha efectuat un canvi en la seua plataforma de gestió administrativa, i està ultimant una renovació integral dels sistemes de seguretat informàtica municipal.

El regidor de Modernització i Projectes Europeus, Juan Pablo Úbeda, explicava que “són canvis que suposen millores en els serveis que prestem a la ciutadania i també un estalvi econòmic. En definitiva, seguir avançant en una administració més moderna i rendible, que continue avançant en la resposta a les necessitats de les persones en el nou context tecnològic, i tot amb una gestió eficient dels diners públics”.

Així, amb el canvi de la plataforma privada de gestió electrònica “Gestiona” a “Sedipualba”, “l’Ajuntament obté un estalvi molt considerable, ja que passem de 73.500 euros anuals que anàvem pagant per la plataforma privada pel Gestiona, a 17.000 euros anuals que suposa passar a Sedipualba, que és la plataforma pública que gestiona la Diputació d'Albacete, però que s’incorpora a través d'un conveni amb la Diputació de València”. Pel que fa a les millores en seguretat, està en procés de licitació per un pressupost base de 200.000 euros el subministrament i instal·lació de la infraestructura necessària per a la implantació d’un sistema de seguretat informàtica integral en les comunicacions de l’Ajuntament, finançat amb Fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Mecanisme de Recuperació i Resiliència impulsat pel Govern d’Espanya amb fons de la Unió Europea.

Pablo Úbeda explicava que “el projecte que es pretén realitzar és molt ambiciós implementant així la modernització de la nostra administració per a connectar-la amb la ciutadania i empreses. Es basa en la modernització i actualització de diferents serveis de directoris, de la creació d'una plataforma de virtualització, del sistema d'accés remot, de la gestió centralitzada d'arxius, també de la modernització i actualització del sistema de correu corporatiu així com la gestió de la seguretat del sistema corporatiu de xarxa”.

En concret, estos canvis comporten entre altres coses la incorporació d’un nou Firewall (“tallafocs”) perimetral permeten restringir l’accés als sistemes interns, bloquejar l’entrada de contingut maliciós i evitar la filtració de dades i els usos no autoritzats dels sistemes, tot això des d’un sistema ubicat en la xarxa i no en el mateix servidor que es protegeix. A més, el sistema EDR (Endpoint Detection and Response) que permet identificar i previndre amenaces avançades amb més facilitat, ja que combina l’antivirus tradicional amb noves eines de monitoratge, utilitza diferents sistemes de detecció i tecnologies. Cal recordar que el Pla de Modernització Digital aplica un projecte global elaborat des del Departament d’Informàtica, que compta amb una subvenció europea de 259.000 euros, i que també inclou altres accions com l’ampliació de les oficines tàctils als diferents barris de la ciutat.