La celebració del Dia Mundial Sense Jocs d'Atzar, que va tenir lloc el 29 d'octubre, porta a recordar el risc d'addicció de les apostes, que estan deixant enrere cada vegada més a les màquines escurabutxaques per a donar pas al joc online, més accessible des de diferents dispositius i “obert” les 24 hores.
Així ho adverteixen des de Proyecto Hombre Ontinyent, on expliquen que “si abans el perfil més habitual era el d'un home adult amb addicció a les màquines escurabutxaques, la tendència s'està invertint, sobretot des que es legalitzés el joc online en 2011”, assenyalen. “Estem detectant una tendència molt perillosa al joc online, sobretot a les apostes esportives, entre els joves de menys de 25 anys”, explica Cristian Climent, psicòleg del centre. Una addicció que s'ha vist incrementada pel confinament, temps durant el qual “més gent ha necessitat el joc”.
La facilitat d'accés a través de qualsevol dispositiu mòbil amb connexió i la falsa “sensació d'innocuïtat associada a l'esport i els esportistes d'èxit” són factors que incrementen l'addicció. “Si per exemple Cristiano Ronaldo, que és ídol de molts adolescents, és imatge d'aquestes marques, quin mal farà apostar?”, argumenten des del centre.
Per això, des de Proyecto Hombre reclamen que es regule la publicitat i sobretot una Llei del Joc molt més estricta, com la de l'alcohol o el tabac, assenyalen. “Abans les marques de tabac, per exemple, eren patrocinadores principals en la Fórmula 1 o en altres esports, ara és impensable”, expliquen.
A Ontinyent hi ha en aquests moments quatre cases d'apostes, entre elles esportives, de manera física: en l'avinguda Diputació, Julio Capuz, avinguda Almaig (amb llicència també per a bingo) i en l'avinguda del Tèxtil. A aquestes s'ha de sumar la gran quantitat d'oferta d'apostes esportives i casino de manera online.
El perfil dels usuaris
El Centre de Dia de Proyecto Hombre Ontinyent, situat en una finca als afores de la ciutat, compta actualment amb 36 usuaris, 28 homes i 8 dones. Actualment, hi ha 9 usuaris d'Ontinyent (7 per cocaïna i 2 per alcohol), un 25%, la qual cosa suposa ser la població més representada “amb molta diferència”, destaquen. Proyecto Hombre abasta la Vall d'Albaida, La Costera, La Canal de Navarrés i El Comtat. Altres poblacions amb més d'un usuari són: Xàtiva (3), L'Olleria (3), Aielo de Malferit (3), Albaida (2), Montesa (2) o Cocentaina (2).
El perfil més comú d'usuari és el d'home, de 36 a 45 anys, consumidor de cocaïna, solter i que viu amb els seus pares, tal com expliquen des del centre. “Els homes solen tindre més tendència a les addiccions, però això no lleva que les dones també les patisquen”, assenyalen.
Entre les dones, enguany el perfil és de consumidora de cocaïna, amb una edat mitjana de 39 anys, i en dones de més edat l'addicció més comú és l'alcohol. Actualment, de les 8 dones que hi ha en el centre, 7 d'elles és per addicció a la cocaïna, mentre que la huitena és per addicció a les benzodiazepines (sedants, ansiolítics, etc.). Remarquen que les dones han tingut des de sempre un estigma a reconèixer una addicció i acceptar que necessiten tractament per “vergonya”, assenyalen. “El rol de la dona ha estat el d'una mestressa de casa, mare responsable...com reconeixerà que freqüenta els bars o és addicta a les drogues?”, explica el psicòleg del centre, Cristian Climent. “Per sort, s'estan superant aquestes barreres i cada vegada més dones accedeixen als tractaments”, afegeix.
Del total dels usuaris que estan actualment en el centre, 23, és a dir, un 64%, estan superant la seva addicció a la cocaïna, que sol estar aparellada a l'alcohol.
L'alcohol és la segona addicció més freqüent, ja que afecta 6 d'ells, la qual cosa es tradueix en un 17% dels usuaris.
Un problema transversal
Referent al joc, un 8% dels usuaris està en actiu en aquests moments en el centre per aquest motiu i és un problema transversal, ja que és una addicció estretament aparellada a altres addiccions. “Un 30% dels consumidors d'alcohol i altres drogues il·legals reconeix que recorre al joc de manera compulsiva quan ha consumit”, destaquen. Des del centre expliquen que aquesta addicció “està més masculinizada”, encara que també s'han trobat casos en dones, per exemple una dona de 60 anys va estar enganxada a les apostes de Loteria.
Li segueixen el cànnabis, amb 2 usuaris; i les drogues sintètiques i les benzodiazepines, amb un afectat en cada cas.
El temps de recuperació s'estima entre els 9 i 12 mesos. Encara que al principi els usuaris acudeixen cinc matins a la setmana, el temps va descendint i acaba estabilitzant-se en dos vesprades per setmana. “Al principi no volen vindre, i després el que succeeix és que no es volen anar. Aquí no se'ls jutja i poden expressar els seus problemes amb total claredat”, destaquen des de Proyecto Hombre.